Chapter 5IVE: Samir Bantal & Rem Koolhaas
Persbericht
Architecten Samir Bantal en Rem Koolhaas observeren al meer dan tien jaar hedendaagse ontwikkelingen in landelijke gebieden over de hele wereld. Plattelandsgebieden worden het zwaarst getroffen door de gevolgen van klimaatverandering, maar kunnen volgens Koolhaas en Bantal ook de beste oplossingen bieden om met die gevolgen om te gaan.
Als mensen op deze planeet willen overleven, zullen ze een andere relatie moeten aangaan met hun (natuurlijke) habitat. Het idee dat de mens volledige controle over het milieu kan uitoefenen, maakt steeds meer plaats voor het besef dat er een gelijkwaardige relatie met de natuur moet worden (her)gevonden en dat een radicale systeemverandering nodig is om de toekomst te garanderen.
Gasten Bantal en Koolhaas stellen met hun laatste onderzoek genaamd ‘Countryside, The Future’ een conceptueel kader op. CHAPTER 5IVE vertaalt dit conceptuele kader naar een kunsttentoonstelling samengesteld door curator Rieke Vos.
Foto door Cassander Eeftinck Schattenkerk
Na een aantal brainstormsessies met beide architecten ontwikkelde Vos een uitgebreide tentoonstelling met werken die ons bewust maken van de paradoxen tussen het plattelandsleven en het wonen in de stad.
De groepstentoonstelling, met meer dan 20 werken in een indrukwekkende scenografie, biedt geen eenduidige oplossingen, maar belichaamt een breed gedeeld gevoel van hoe we grip kunnen krijgen op de zware uitdagingen van onze tijd. Het wijkt af van het denken over wat goed en fout is, en geeft een veel bredere kijk op hoe mensen zich verhouden tot de natuur.
Te zien tot en met 25 september 2022.
Artiesten
De White Cube op de begane grond is gewijd aan een serie van acht etsen van de Nederlandse meester Rembrandt van Rijn, gemaakt tussen 1638 en 1652. De stukken, in bruikleen van het Amsterdam Museum, laten zien hoe het landschap rond Amsterdam er in de zeventiende eeuw uitzag, maar wijzen ook op de ingrijpende transformaties die het landschap in die tijd onderging.
Het werk van conceptueel kunstenaar Agnes Denes in de grote zaal op de tweede verdieping laat ons zien dat mensen langdurige veranderingen kunnen doorvoeren als ze dat willen. ‚Tree Mountain — A Living Time Capsule — 11.000 Trees, 11.000 People, 400 Years’ (1982 /1992-’96), is een van de vroegste grootschalige milieu kunstwerken ooit gemaakt. Het stuk maakt ons bewust van de traagheid van de landschappen, maar ook van hoe mensen effectief verandering teweeg kunnen brengen.
‚The Sea is Too Cold and Not Blue’ van Agnes Waruguru doet twijfelen aan onze relatie met het platteland — zowel kritisch als esthetisch. Met dit werk mediteert ze op haar geboortestreek en die van haar voorouders, namelijk de regio Nyeri in het landelijke centrum van Kenia. Deze verbinding met het landelijke landschap manifesteert zich in de fysieke ervaring van de temperatuur, de geur, de kleuren en de vegetatie, die ze in haar werk verwerkt. Ze haalt pigmenten uit planten, bloemen of aarde en schildert op losse stukken textiel en kantwerk die haar herinneren aan haar familiegeschiedenis. Zo maakte ze de verbinding tussen de fysieke plek en de emotionele associaties tastbaar.
Andere bijdragen van: Ian Cheng, Jasper Coppes, Bram Demunter, De Onkruidenier, Cathy van Eck, Musasa & Maarten Vanden Eynde, Fu-turefarmers, Christian Jankowski, Suzanne Husky, Gerard Ortín Castellví, Diogo Passarinho Studio, Rembrandt van Rijn, Xinlin Vivian Song (en anderen)
Openingstijden:
Vrijdag – Zaterdag: 12u – 24u
Zondag: 12u – 22u
Adres:
Warmperserij 1
1505 RL Zaandam
hethem.nl