Panorama zaandam by Tilemahos Efthimiadis

torenvanbabelDe Toren van Babel
Van onze redac­tie, Ans Pieper

Mijn dagelijkse ommetje voert mij dik­wi­jls langs de Gouw. Ik kan daar een kleiner of groter rondje maken. En daar ont­dekte ik een kunst­werk aan het eind van de Boen­der­maker en Jacob Rek­straat. Op een nu kaal grasveldje achter een par­keert­er­rein maar dicht aan de Gouw.
De Toren van Babel van Enric Adserà Riba. “De Cata­laanse Zaanse kun­ste­naar koos voor een een­voudige samen­stelling van bielzen met daarop de let­ters van het alfa­bet als basise­le­menten om de mul­ti­cul­turele taal­bar­riere te overbruggen.”Een Babel­storen van bielzen
Een bouw­pakket op alfa­bet
Als fun­da­ment van een taal
Door iedereen verstaan


Pier van Leeuwen

Uit: Zaanse BeeldenwijzerElders vind ik ook nog het bericht dat dit beeld twee keer zo groot als ontwerp was bedoeld voor bij het toen nieuwe sta­tion in Zaan­dam (1983). Als ont­moet­ingsplaats.
Er werd toen echter gekozen voor Tussen de Rails van Hans Koet­sier. Dat beeld is onder­tussen al weer ver­plaatst naar het bedri­jfsverza­mel­ge­bouw De Bezige Bij.
Maar de Toren van Babel staat er nog.
Ik loop erom heen, alle let­ters staan erop. Het is een robu­ust beeld en door het weer in de loop van de jaren mooier geworden.

torenvanbabel2 torenvanbabel3Joomla tem­plates by a4joomla