Zaans Groentje en andere verhalen
Van de redactie
Woensdag 7 november 2007 werd het boekje „Zaans Groen en andere verhalen” geschreven door Jelte Rep gepresenteerd.
De uitgever, Kees de Bakker van Uitg. Conserve, heette de samengekomen mensen welkom in de zaal van het Zaans Museum. Hij kende Jelte Rep van NCRV-opnamen en toen hij het manuscript ontving was hij meteen enthousiast en bood aan het in boekvorm te gieten.
Jelte, op zijn beurt, sprak erover dat hij al lange tijd het boek in zijn hoofd had, maar toen hij op 60-jarige leeftijd met pensioen moest van de NCRV hij er eindelijk toe kwam om alles op te schrijven. Over zijn jeugd, hij is geboren in 1940 in de Vioolstraat in Koog en getogen in de Meidoornstraat, Zaandam, de eerste herinneringen aan de oorlogstijd, de gaarkeuken, de honger en de sigarettenwinkel van zijn vader.Het kopen op de ‚pof’, zodat er ook een ‚pofboek’ bijgehouden moest worden. En als er zaterdags niet was betaald, moest vader naar de wanbetalers om het geld alsnog te innen. Moeilijke tijden.
Na de oorlog wordt Jelte naar Friesland gestuurd om aan te sterken.
Het boek speelt zich grotendeels in de Zaanstreek af in de jaren vijftig en zestig.
Rep dankte de directie van het Zaans Museum voor het mogen gebruiken van het schilderij van de Bul („Stiers wreedheid” van Jorge Welsh te bezichtigen in het Zaans Museum) voor zijn boekomslag. En voor de mooie ruimte voor deze presentatie.
Nadat de schrijver een eerste stukje uit zijn boek, opgedragen aan zijn kleinzoon Gilles die met veel plezier rondkroop in de zaal, had voorgelezen, heeft hij het eerste exemplaar overhandigd aan Freek de Jonge.
Freek de Jonge neemt de microfoon over van Jelte RepFreek, maar 4 jaar jonger in leeftijd, kende Jelte nog uit de tijd dat ze op het Zaanlands Lyceum zaten. Freek liet in zijn speech horen hoe het vroeger ging tussen gelijk of niet gelijk gelovigen of zelfs ongelovigen. Jelte en Freek konden niet met elkaar spelen want ze behoorden tot een ander geloof. De een was gereformeerd de ander Nederlands hervormd. Maar: de gereformeerden hadden Jan Pasveer en die was heel belangrijk met zijn muziek in de kerk. Dat wilden de Hervormden ook wel!
Tot slot las Freek zijn gedicht voor „De Zaan”, dat in het Zaantheater op een raam is ingegraveerd. En nodigde de schrijver uit om naar zijn nieuwe theaterstuk in Amsterdam te komen waarin de Bullekerk, de Zaan en zijn jeugd in Zaandam ook een grote rol speelt.
Foto’s: Plekker
Jelte Rep signeert zijn boek voor Freek de JongeHet eerste exemplaar werd gesigneerd en alle familie en vrienden van de schrijver konden een boek kopen en laten signeren.
Jelte Rep werkte als journalist bij het Dagblad Trouw en later bij de NCRV. Hij maakte historische documentaires als Engelandspiel, SOS Paulus Potter en Atjeh,Atjeh en schreef daar gelijknamige boeken over.
Hij geldt als expert van het Chinese gezelschapsspel mahjong. Van zijn Groot Mahjongboek verscheen een succesvolle Amerikaanse vertaling.
Lees meer op de website Jelte RepRep
ISBN 978 90 5429 249 4
Uitgeverij: Conserve