Panorama zaandam by Tilemahos Efthimiadis

Win­ter 194041

Van onze redac­tie, Ruud Meijns
Hanenpad0

Wij kre­gen een stel foto’s van dhr. Ben Bonte waarop te zien zijn schaat­sers op een bevroren Hanen­pad­sloot en per­son­eel van het bedrijf Exter dat daar tot eind jaren zes­tig heeft ges­taan. De winterfoto’s zijn gemaakt in de win­ter van 19401941. Van de per­son­eels­foto is geen datum bekend.

Hanenpad4

Om de sit­u­atie te ver­duidelijken heb ik een kaartje uit het gemeen­tearchief bijgevoegd van 1909 waarop de sit­u­atie aan het Hanen­pad te zien is. Hele­maal links loopt de Zuid­dijk. Aan het eind van het Hanen­pad waren hout­lood­sen en verder alleen nog maar land en sloten tot aan Oost­zaan. In de jaren ’40 was die sit­u­atie nog niet veel anders.

Hanenpad5Het Sluis­pad vanaf het Hanen­pad want het is al aan het dooien. Aan het eind van het Sluis­pad de fab­riek van Exter, tevens het einde van het pad. Je kon van Sluis­pad af via een paadje langs de Exter. Je kwam dan weer op nog onbe­bouwd land. Op deze foto is ook de pijp van fab­riek nog te zien.

Het gebouw aan het eind met de make­laar werd de ‘blikken loods’ genoemd en was onderdeel van de houthandel van Ver­weij.

Hanenpad1Per­son­eel van de fab­riek met 4e van links dhr. ’t Hart, schoonzoon van dhr. Exter en 6e van links staat dhr. Zee­land, wiens dochter we hier onder zien schaat­sen.
Wie meer namen weet mag ze melden.

Schaat­sers in de win­ter van 4041. De mensen op de foto links lopen naar de fab­riek van Exter. Het kind op de foto rechts is de dochter van dhr. Zee­land. De loods op de foto van het meisje is De Mor­gen­ster die verder in het land lag.
Hanenpad2 Hanenpad3

Voor opmerkin­gen: Dit e-​mailadres wordt beveiligd tegen spam­bots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bek­ijken.

Joomla tem­plates by a4joomla