Panorama zaandam by Tilemahos Efthimiadis

Zaanse fakkel­tocht voor Oekraïne
Pers­bericht

Fakkeltocht2Naar schat­ting vier­hon­derd mensen liepen zonda­gavond 6 maart mee met de Zaanse ste­un­be­tuig­ing aan de inwon­ers van Oekraïne.
De gele­gen­hei­d­sor­gan­isatie Fakkels voor Vrede en de gemeente Zaanstad wilden hen met dit ini­ti­atief een hart onder de riem steken en hun afschuw uit­spreken over de Rus­sis­che inval in Oekraïne.

Vooraf­gaand aan de tocht spraken burge­meester Jan Ham­ming en Anja Gerashchenko, een Zaan­damse die voorheen burge­meester was in Oekraïne, de aan­wezi­gen toe.
Ham­ming sprak over het ver­driet en de tragiek die de oor­log met zich mee­bracht. „We willen laten zien we de mensen in Oekraïne niet alleen willen laten staan.” Hij bek­lem­toonde dat vluchtelin­gen, ongeacht uit welk land ze komen, welkom zijn in Zaanstad.
Gerashchenko zei zich enorm ges­te­und te voe­len door de warmte die in Ned­er­land onder­vond. „Onze mensen vechten niet alleen voor Oekraïne, maar voor de vri­jheid van heel Europa.”

De met fakkels uit­geruste betogers liepen vanaf het gemeen­te­huis in Zaan­dam via de Rus­sis­che Buurt naar het stand­beeld van Czaar Peter op de Dam. De Czaar was voor de gele­gen­heid blauw-​geel uit­gelicht, de kleuren van de Oekraïense vlag. De deel­ne­mers aan de sol­i­dariteit­stocht kon­den bloe­men leggen bij het beeld, wat in groten getale werd gedaan. Ook werd er een moment stilte in acht genomen. Daarna keerde de stoet via de Gedempte Gracht terug naar het met de Oekraïense vlag getooide gemeentehuis.


foto: Menno de Haas.

Joomla tem­plates by a4joomla