Panorama zaandam by Tilemahos Efthimiadis

Anita Sewsahai-​Hanoeman wil politiek-​actief worden

Van onze redac­tie, Ton Op de Beek

anita0

Op 19 maart 2013 waren er gemeen­ter­aadsverkiezin­gen. En ook de Zuid­kan­ter ont­vangt regel­matig posters en fly­ers van par­ti­jen die zich willen pro­fil­eren. Eén daar­van viel direct op. De flyer van Anita Sewsahai-​Hanoeman, een actieve vrouw in het Zaanse sociale leven, waar­van bek­end was dat zij vaak druk in de weer was met het organ­is­eren van activiteiten t.b.v. de Indi­ase gemeen­schap. Zo zat ze vroeger in het bestuur van de Sticht­ing Dharma in de Bris­tol­rood­straat in Zaan­dam, waar ze nog steeds als vri­jwilliger actief is. We tre­f­fen haar nu ook aan op de kan­di­daten­li­jst van de Zaanse lokale par­tij Pro­gressief Burg­er­be­lang (lijst 14). Ze wil dus de poli­tiek in. anita1Reden genoeg om bij haar langs te gaan voor een kort vraagge­sprek. Anita vindt het niet hele­maal cor­rect om te spreken van een “Indi­ase gemeen­schap”. Het over­grote deel is niet in India geboren en er ook nooit geweest. Zelf is zij in Suri­name geboren, en net als de meesten afkom­stig uit de hin­does­taanse gemeen­schap in Suri­name. Dat vaak toch wordt gespro­ken van een “Indi­ase Gemeen­schap” vindt ze trouwens wel begri­jpelijk. Veel van de activiteiten die zij helpt organ­is­eren zijn gericht op India, en het Hin­doeïsme vindt natu­urlijk zijn wor­tels in India. “Onze roots liggen daar.”

Overi­gens is zij zelf niet zo heel erg religieus, neemt eigen­lijk alleen deel aan de grote religieuze feesten, maar zij voelt zich wel nadrukke­lijk onderdeel van de hin­does­taanse gemeen­schap in Ned­er­land. Een groot deel daar­van woont in Den Haag. In Zaanstad is de groep niet zo groot, maar altijd nog zo’n 2700 mensen. Dus wel een groep om reken­ing mee te houden, maar als je het vergelijkt met het enorme Turkse volks­deel bin­nen Zaanstad is het niet zo’n grote club. Zij heeft zich van het begin af actief opgesteld in de Ned­er­landse samen­lev­ing. “Ik ben dus in Suri­name geboren en in 1980 kwam ik naar Ned­er­land. Eerst woonde ik in Ams­ter­dam, maar vanaf de 90er jaren woon ik in Zaanstad. Mede door mijn werk bij een soci­aal maatschap­pelijke instelling in Ams­ter­dam raakte ik betrokken. Ik wil daar­bij echt niet alleen hisdoestaans-​gericht bezig zijn, hoor. Meer alge­meen maatschap­pelijk, ik hou van mensen om me heen, en daar komt van alles bij kijken.”anita2

Haar deel­name aan de poli­tiek beperkt natu­urlijk haar activiteiten t.b.v. de hin­does­taanse gemeen­schap, maar die nemen nog steeds een plaats in haar agenda in. Zo organ­iseert ze elk jaar de Indian Day Hol­land, een fes­tijn voor de hin­does­taanse gemeen­schap in Ned­er­land. Vorig jaar was dat in Rijswijk bij Den Haag. Een feest waar van alles aan de orde komt: lifestyle, Bol­ly­wood, beauty, spir­i­tu­aliteit, ga zo maar door. En natuurlijk…last but not least: lekker eten!anita3

“Daar komen veel aspecten uit India aan de orde en dat is voor de Hin­does­ta­nen heel herken­baar.” Anita Sem­sa­hai wil graag dat de hin­does­taanse gemeen­schap meer in de kijker komt te staan:
“Wij Hin­does­ta­nen zijn niet echt goed zicht­baar, vind ik. Bin­nenkort komt er hier in het cen­trum van Zaan­dam, in de Klaas Kater­straat vlak bij de Burcht een groot feest, en ik hoop dat we daarmee ook hier wat bek­ender wor­den. Van de moslims kent iedereen het suik­er­feest, ter­wijl wij toch ook hele leuke din­gen doen, als we bijvoor­beeld Nieuw­jaar vieren, dat noe­men we Holi Phagwa, dat vieren we vol­gende week, dat is een heel kleur­rijk feest. Ik probeer daar beweg­ing in te kri­j­gen, dat we wat zicht­baarder worden.”

anita4Het niet-​zichtbaar-​zijn zit ook een beetje in de geaard­heid van de hin­does­taanse mede­mens en natu­urlijk in het feit dat Hin­does­ta­nen ver­re­gaand geïn­te­greerd zijn in de Ned­er­landse samenleving.

“Ik denk, we zijn beschei­den, en zel­fredza­amheid staat hoog bij ons in het vaan­del. En, in vergelijk­ing met Turken of Marokka­nen beheersen we de taal beter. Die krijg je in Suri­name van kinds af mee. Ja, dan kom je natu­urlijk verder met schol­ing, en dat leidt tot meer wel­stand. Maar als gemeen­schap wordt je daarmee wel min­der zicht­baar. Maar door maatschap­pelijke par­tic­i­patie kun je wel weer zicht­baar wor­den. Dat zou eigen­lijk elke burger moeten doen. Ik doe er in elk geval mijn best voor, niet alleen voor de Hin­does­ta­nen, hoewel ik natu­urlijk wel hoop op een grote opkomst bij de fes­tiviteiten. Ben benieuwd, want zo erg bek­end is het alle­maal niet. Op de vorige India Day waren er wel heel weinig mensen uit deze regio”. Haar poli­tieke activiteiten beschouwt Anita als een vorm van maatschap­pelijke betrokkenheid.

anita5“Het gaat erom dat je actief bent voor de mede­mens. Vri­jwilliger­swerk doe je niet uit eigen belang. En als me gevraagd wordt of ik vanuit die houd­ing een poli­tieke beweg­ing wil onder­s­te­unen dan doe ik dat natu­urlijk. Par­tic­i­patie was er al, dus er is eigen­lijk voor mij geen groot ver­schil. Voor zover ik doe aan poli­tiek sluit dat aan op reeds bestaande activiteiten, op mijn maatschap­pelijke betrokkenheid

Joomla tem­plates by a4joomla