Nieuws
In deze rubriek publiceren we persberichten die niet over een bepaalde datum gaan, maar die er een langere tijd (bijv. een maand) op blijven staan.
Opening speeltuin in de Kleurenbuurt
Van onze redactie, Ans Pieper.
Wat een feest was het vrijdag 13 mei 2022 op het speelveld bij Kleurrijk in de Kleurenbuurt!
Na meer dan een jaar behoorlijke overlast is in de Kleurenbuurt Zuid de riolering vervangen en de openbare ruimte opnieuw ingericht. Het is het gebied met de flats Vermiljoenweg en Indigostraat en de laagbouw daaromheen. Het gebied tussen de Bristolroodstraat, De Weer, Indigostraat, Martin Luther Kingweg, Omberstraat, Twiskeweg en de Vermiljoenweg.
Zaankanters voor Elkaar
Persbericht
Zaankanters voor Elkaar (ZVE) is de online marktplaats voor vrijwillige inzet.
Op ons platform vind je de vacaturebank met vraag en aanbod van inwoners (burenhulp) en organisaties (vrijwilligerswerk).
Wij zijn er voor alle inwoners en organisaties van de Zaanstreek voor informatie en advies.
Maar wie zijn de gezichten op Zaankanters voor Elkaar: https://www.zaankantersvoorelkaar.nl/wie-zijn-wij
Op zoek naar vrijwilligerswerk?
Op zoek naar een maatje, iemand die helpt met een klein klusje in huis, moeite met het bijhouden van je tuintje, of wil je juist iets doen voor iemand anders? Neem contact op of kijk op ons platform. Hier vind je ook leuke vrijwilligersvacatures van maatschappelijke organisaties.
Organisatie ondersteuning
Voor vragen over vrijwilligersbeleid, werven van nieuwe vrijwilligers, VOG aanvragen, trainen van vrijwilligers en coördinatoren, etc.
Scholing
Behoefte aan scholing, het uitwisselen van ervaringen en het opdoen van nieuwe vaardigheden? De Vrijwilligersschool helpt organisaties en vrijwilligers bij het verkrijgen en het delen van kennis. Kijk voor het complete aanbod.
Netwerken ‚samen sterk‚
Zaankanters voor Elkaar organiseert in juni drie netwerkbijeenkomsten speciaal voor maatschappelijke organisaties. Deze bijeenkomst maakt deel uit van onze focus voor dit jaar: de campagne “Samen Sterk” met als thema “Bekend maakt bemind”
Graag willen we jou uitnodigen als vertegenwoordiger van jouw organisatie, (sport)vereniging of buurtinitiatief om hernieuwd kennis te komen maken met Zaankanters voor Elkaar en met anderen organisaties in jouw wijk en in Zaanstad.
De bijeenkomsten bestaan uit een formeel gedeelte waarin kennismaken en contact centraal staat. Daarbij is de mogelijkheid dat een aantal organisaties zichzelf kunnen presenteren (met of zonder PowerPoint). Doel van het formele gedeelte is: kennis maken met elkaar, wie is wie en wie doet wat, hoe kunnen we elkaar vinden en op welke vlakken kunnen we samenwerken i.p.v concurreren. Wat kunnen we voor elkaar betekenen?!
We sluiten af met een infomeel moment onder het genot van een hapje en een drankje. Hier zijn GEEN kosten aan verbonden.
Tijdens deze bijeenkomsten zullen ook thema’s worden verzameld voor de in het najaar te organiseren Zaanstad brede bijeenkomst “Samen Sterk”. Hierover volgt te zijner tijd meer informatie.
Datum: Donderdag 2 juni
Tijd: 15.00 — 17.00 uur
Locatie: Buurtcentrum de Vuister
Adres: Molenwerf 44, Koog a/d Zaan
Datum: Donderdag 9 juni
Tijd: 15.00 — 17.00 uur
Locatie: Buurtcentrum de Kolk
Adres: Klamperstraat 1, Zaandam
Datum: Donderdag 23 juni
Tijd: 15.00 — 17.00 uur
Locatie: Buurtcentrum de Lorzie
Adres: Marktplein 3, Wormerveer
Voor meer informatie en aanmelden https://www.zaankantersvoorelkaar.nl/samen-sterk
Vrijwilligersfeest 2022
Zaankanters voor Elkaar organiseert dit jaar weer een ècht feest op wellicht een van de mooiste locaties van Zaanstad. Op 8 juli 2022 barst het feestje los.
Omdat de Zaanse vrijwilligers heel belangrijk zijn voor de stad en waardering verdienen voor wat ze doen. Daarom organiseren we ieder jaar een vrijwilligersfeest in samenwerking met de gemeente Zaanstad. Dit jaar gelukkig weer een fysiek feest op locatie waarbij ontmoeting centraal staat. Ook deze keer hebben wij een spectaculaire opening, diverse gasten en vragen wij ook aan jullie om iets te vertellen over jullie vrijwilligerswerk. Je hebt de mogelijkheid tot Netwerken, er zijn spelletjes, muziek, een hapje en een drankje en natuurlijk het hoogtepunt van de avond: de loting door de Wethouder van 10 prijzen ter waarde van € 500,=. Met deze prijs kun je jouw vrijwilligerswerk een extra impuls geven.
Wil jij ook graag komen aarzel niet langer: er kunnen 350 Zaanse vrijwilligers mee doen aan het feest.
Voor informatie en inschrijven kijk op: https://www.zaankantersvoorelkaar.nl/vrijwilligersfeest-2022
Iftarmaaltijd: Samen aan tafel met moslimburen
Van onze redactie, Ans Pieper
De Ramadan ofwel de vastenmaand voor moslims is dit jaar van 1 april tot 1 mei. Tijdens de ramadan eten en drinken moslims niets tussen de dageraad en het ondergaan van de zon. Daarna wordt de vasten gebroken met de iftarmaaltijd. Het is ook gebruik om de maaltijd te delen met familie en bekenden.
Ook dit jaar stellen bewoners hun huis open voor geïnteresseerden en nodigen mensen uit om nader kennis te maken en samen de iftarmaaltijd te gebruiken. De organisaties Iftarmee en Animo in Zaandam leggen hiervoor de contacten.
Voor de Zuidkanter en omdat ik het zelf ook interessant vind om in contact te komen met buurtbewoners gaf ik mij op om deel te nemen.Ik werd uitgenodigd door de familie Güzel. Ze blijken op loopafstand van mijn huis te wonen en zo werd ik vrijdagavond hartelijk begroet door Rabiye en Oguz. Dochters Neva en Refia stonden op het punt van vertrekken. Zij hadden een Iftarmaaltijd op hun school de Horizon.
Na de eerste kennismaking gingen we rond half negen aan tafel. Oguz sprak het avondgebed uit waarna we konden gaan eten.
Meestal wordt begonnen met het eten van een dadel en het drinken van water. Daarna is er soep, dit was in ons geval linzensoep. De tafel was verder gedekt met verschillende gerechten zoals bulgur, een ovenschoteltje met aardappelpuree en gehaktballetjes, salade met kidneybonen, en een rodekoolsalade met yoghurt en brood.
Behalve dat we van de maaltijd genoten hadden we ook een goed gesprek.
Rabiye werkt in de Kinderopvang en Oguz is huisman. Ze wonen sinds een paar jaar in Zaandam.
We praatten over het leven in deze stad, wat het echtpaar goed bevalt. Ze bewonen een huis in de verzetsbuurt met een tuintje en hebben aardige buren. We spreken ook over het vasten. De ramadan verschuift elk jaar. Maar juist dit jaar valt die samen met de veertigdagentijd van christenen. Rabiye zegt: de islam is liefde. En het gaat erom dat je goed bent voor je medemens en zorg hebt voor elkaar. We zijn het eens dat het er in de verschillende godsdiensten hierom gaat. Alleen wordt het geloof ook dikwijls misbruikt. Natuurlijk spreken we ook onze zorg uit over de oorlog in Oekraïne.
Na de maaltijd drinken we nog thee met een fris yoghurtgebakje. Geen baklava of dergelijke. Dat is te vet en te zwaar, zegt Rabiye. Als de meisjes thuiskomen speelt Neva nog een stukje op de piano. Dan neem ik afscheid en dank voor de lekkere maaltijd. Het was een fijne en ook gezellige avond. We komen elkaar vast nog wel eens tegen.
Tekst en foto’s: Ans Pieper
Voor inlichtingen:
https://iftarmee.nl
e. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Nieuwe campagne #wijstaannaastje
Persbericht
Gezichten achter organisatie moeten drempel verlagen om hulp te vragen.
![]() |
![]() |
Erik, Coördinator Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland, Asli, Voorlichter Discriminatiezaken Noord-Holland Noord.
fotografie: Coco Olakunle
Noord-Holland, 21 maart 2022 – Op de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, maandag 21 maart, lanceren drie Bureaus Discriminatiezaken uit Noord-Holland de campagne #wijstaannaastje. In 2021 steeg het aantal discriminatieklachten bij deze bureaus met 5% ten opzichte van 2020. Toch weten veel mensen nog niet dat ze terechtkunnen bij het Bureau Discriminatiezaken in de regio’s Kennemerland, Zaanstreek/Waterland en Noord-Holland Noord voor ondersteuning bij of vragen over discriminatie. Door de mensen achter de organisaties een gezicht te geven, willen de bureaus met de campagne de stap verkleinen om advies te vragen en ongelijke behandeling te melden.
In Nederland hebben jaarlijks tienduizenden mensen te maken met discriminatie. Afgelopen jaar kwamen er veel meldingen binnen over de coronamaatregelen. Mensen voelden zich als ongevaccineerden of weigeraars van de QR-code buitengesloten van het maatschappelijk leven. De meeste klachten gingen echter, net als in de voorgaande jaren, over afkomst en huidskleur. Discriminatie is wijd verbreid, maar extra zichtbaar en voelbaar in de eigen woonwijk, op de arbeidsmarkt en in de openbare ruimte. De exacte cijfers per regio zijn te bekijken op de websites van de drie bureaus: Bureau Discriminatiezaken Kennemerland, Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland en Art. 1 NHN.
![]() |
Met de campagne willen de bureaus hun naamsbekendheid in de provincie Noord-Holland vergroten en ondersteuning bieden bij discriminatie-ervaringen en vragen.
Discriminatie ervaren is stressvol en kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en het zelfbeeld. Erover praten vraagt daarom om een veilige omgeving.
Omdat de antidiscriminatiebureaus nog te weinig bekend zijn, kan de drempel om hulp te zoeken of advies te vragen hoog zijn. Waar andere antidiscriminatiecampagnes meer nadruk leggen op de verschillende vormen van discriminatie of op de slachtoffers, wil de #wijstaannaastje-campagne aandacht vragen voor waar je terechtkomt als je met discriminatie te maken krijgt en wat er gebeurt als je de bureaus inschakelt. De ‘wij’ in de #wijstaannaastje-campagne staat dan ook voor de antidiscriminatiebureaus, de medewerkers en het platform. De groep mensen die klaarstaat om te luisteren naar je verhaal en je verder te helpen.
Frederique Janss, Directeur Bureau Discriminatiezaken Kennemerland: “Door de medewerkers achter de organisatie te laten zien, maken we duidelijk dat we dichtbij zijn. Dat mensen zien dat ze in het geval van discriminatie bij ons terechtkunnen voor vragen, een luisterend oor en advies.” De campagne zal drie jaar lopen, waarbij de lancering van de website wijstaannaastje.nl vandaag het startsignaal zal zijn. Vervolgens zal de campagne worden uitgerold op sociale media en ook offline worden uitgebouwd.
Frederique, Directeur Bureau Discriminatiezaken Kennemerland
Kamerbrief over ketenbrede aanpak
Op 23 februari dit jaar verscheen de Kamerbrief van Hanke Bruins Slot, Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, over de nodige versterking van een ketenbrede aanpak voor discriminatie en racisme. Bruins Slot: “Iedereen in Nederland moet gelijk worden behandeld, zichzelf kunnen zijn en zich veilig voelen. Een nauwe samenwerking tussen de ketenpartners en het op een juiste manier opvolging geven aan meldingen over ervaren discriminatie is daarom van groot belang. Iedere inwoner van Nederland moet bij ervaren discriminatie terecht kunnen bij een instantie die passende hulp kan verlenen. Dat is ook de reden dat preventie en bewustwording belangrijke pijlers zijn in het antidiscriminatiebeleid.”
Nieuwe website
Vanaf vandaag staan de nieuwe website www.wijstaannaastje.nl online als startsignaal van de campagne.
De Zaan Ferry vaart weer!
Van onze redactie, Greet Plekker-van Sante
Vanaf april vaart de Zaanferry weer.
De Zaanferry gaat vanaf april tot en met in ieder geval september 2022 varen van donderdag tot en met zondag tussen Amsterdam en Wormerveer. De ferry heeft verschillende tussenstops waaronder de Zaanse Schans en het Hembrugterrein
Lees meer op: https://www.zaanferry.com
Vaar mee met een van onze schepen van Amsterdam Centraal tot Wormerveer. Met tussenstops op het Hembrugterrein, Zaandam centrum en natuurlijk de Zaanse Schans!
Vaar langs traditionele molens, monumentale pakhuizen en fabriekspanden. Geniet van het uitzicht en laat je verrassen door de rijke geschiedenis die de Zaanstreek te bieden heeft.
Op deze dag ben ik met de kinderen meegevaren.
Opstappen bij het Zaantheater en varen richting Amsterdam, langs de mooie Prins Hedrikkade. En de nieuwbouw aan het Vissershop en Conradwerf.
Eerste stop: HEM
Stap uit om het mysterieuze Hembrugterrein te ontdekken. Op het Hembrugterrein in Zaandam, achter hoge hekken en strenge beveiliging, produceerde de Artillerie Inrichtingen vanaf 1895 vuurwapens, artillerie en munitie voor het Nederlandse leger. In 2003 werden de militaire functies van het terrein opgeheven en vestigden zich er de eerste kunstenaars en creatieve geesten.
Na de stop Hem op het kruispunt Zaan /Noordzeekanaal rechtsaf naar het IJ.
De Achtersluispolder vol met activiteiten en de prachtige Vrede (van architect S.B. van Sante) kunnen we van het water bewonderen.
Je ziet de in– en uitgang van de Coentunnel aan beide kanten. En de bedrijvigheid van Amsterdam-Noord met de scheeps-werven en andere industie. Ook prachtige architectonische gebouwen langs de oevers van Amsterdam aan beide kanten.
Na een uur varen komen we bij het Centraal Station Amsterdam aan, waar passagiers uit– en instappen.
Maar wij blijven zitten en gaan weer op terugvaart naar Zaandam, onder het genot van een kopje koffie.
Mensen die naar de Zaanse Schans willen doorvaren, kunnen in Zaandam even overstappen op een andere boot, maar de steward gaat mee om ervoor te zorgen dat u op tijd in de goede boot stapt.
Het was een prachtige ervaring, even op vakantie in eigen stad met de boot.
Een aanrader.
https://www.zaanferry.com
Foto’s: Plekker