Simon de Wit
Bron: Zaanse Wijken, Zaandam-Zuid,13 februari 2013
Nu is er nieuwbouw, maar ooit stond aan de Conradstraat het distributiecentrum van een Zaanse kruidenier. Met een naam die bekend in de oren klinkt, namelijk Simon de Wit. Dat was op het Vissershop tussen de Zuiddijk en de Zaan. De nieuwbouw kreeg de toepasselijke naam ‘bouwproject de Conrad’, op de plek waar ooit een gelijknamige scheepswerf lag.
Eerste winkel
Simon de Wit is in 1852 in Wormerveer geboren. Hij was vijftien toen zijn vader overleed en hij de zorg kreeg over het gezin. Vader had in de kaas gewerkt. Zijn moeder kocht van de eigenaar van het kaaspakhuis een paar kazen. De kazen sneed ze aan grote stukken en die ging de jeugdige Simon huis aan huis venten. Van dezelfde eigenaar leende Simon later dertig gulden (ca. veertien euro) om een winkel te beginnen.
Simon begon met een aantal kazen uit te stallen voor een raam in de woonkamer die later werd ingericht als winkel. Na een paar jaar werd de gebrekkige winkelbehuizing verruild voor een pand aan Zaanweg 101 in Wormerveer.
Hier begon hij met zijn zuster Geertje een winkel in kruidenierswaren.
Het eerste filiaal
Van een beurtschipper hoorde Simon dat de prijzen voor kruidenierswaren in Amsterdam aanmerkelijk hoger waren dan in Wormerveer. Dat was voor hem aanleiding om in 1888 het eerste filiaal aan de Laurierstraat in Amsterdam te stichten.
Het ging als een trein: In 1900 waren er al dertig filialen en een groot magazijn aan de Conradstraat in Zaandam. Hij had zelf geen productiebedrijven maar wel een groot aantal winkels.
Simon overleed in 1934, maar in 1954 was de feestelijke opening van het 150ste filiaal. Een grote tegenslag kwam in 1970 toen het grote centrale magazijn in Zaandam in vlammen opging. Kort daarna werd de firma Simon de Wit benaderd door Albert Heijn voor een overname. Vanaf de overname veranderde Simon de Wit van gezicht en van naam. Met de sluiting van het laatste filiaal in november 1982 werd het Simon-tijdperk afgesloten. Albert Heijn memoreerde: “Als de kleinzoon Simon niet zo veel andere dingen had gedaan en zich gewoon met het werk bemoeide, zou het een hele grote zijn geworden. Trouwens, hij was wel de eerste die doorhad hoe je een supermarkt moest opzetten.”