Panorama zaandam by Tilemahos Efthimiadis

Onthulling infor­matiebord bij de Twiskemolen

Van onze redac­tie Co Plomp

Op woens­dag 19 maart stond er een straffe noord­west­en­wind, onder mole­naars gespro­ken: een ‘vol­w­erkse wind.’ (molen kon dus zon­der zeilen draaien). Op het molen­erf aangekomen trof ik de gen­odig­den die zich bedi­en­den van koffie en appeltaart. Bij navraag bleek dat de onthulling van het infor­matiebord wat later plaatsvond dan 15.00 uur. Na enige tijd ont­waarde ik 2 per­so­nen met een ambts­keten om die zich met gevolg naar het Lui­jendijkje begaven, de plaats van het Informatiebord.

twiskemolen1Vooraf­gaand aan de onthulling kre­gen beide burg­er­meesters een rondlei­d­ing door de 440 jaar oude molen, een achtkante Noord-​Hollandse Bin­nenkruier, die er in 1974 daar, aan het Lui­jendijkje is opge­bouwd .
Het mole­naar­secht­paar heeft met spon­soren het geld voor het bord bijeengebracht.”

twiskemolen3Na de diverse toe­spraken onthulden de beide Burg­er­meesters (Paul Möhlmann van Oost­zaan en Astrid Nien­huis van Landsmeer) het bord.

In aansluit­ing was er gele­gen­heid voor een hapje en een drankje in de aan­gren­zende molen­schuur. Van de toe­spraken door de mole­naar en de beide burge­meesters kon ik, wegens de harde wind, weinig ver­staan en na het maken van nog een paar foto’s ben ik weer vertrokken.

Thuis­gekomen ben ik gaan zoeken naar de geschiede­nis van de Twiske­molen. Hieron­der beknopt weergegeven.

Geschiede­nis.
De Twiske­molen is een achtkante, met riet gedekte grondzeiler. Aangezien de gemeen­te­grens dwars door de molen loopt staat hij zowel in Landsmeer en Oost­zaan in recre­atiege­bied Het Twiske.
Hij heeft een vlucht van 24,00 meter. De molen is hier in 1974 neergezet, nadat hij aan­vanke­lijk stond in Barsinger­horn voor het bemalen van de Hoog­land­spolder. Op de baard (naam­bord) staan daarom de jaar­tallen 1572 en 1974 ver­meld, alhoewel de molen in Barsinger­horn al bek­end was van 1525. De molen werd oor­spronke­lijk aangekocht om de Polder Oost­zaan te bemalen.
(bron: Dag­blad Zaanstreek 20 maart 2014).

twiskemolen4twiskemolen5„Hoe komt het Twiske­wa­ter in de Noordzee ?
Het over­tol­lige pold­er­wa­ter van het Twiske belandt uitein­delijk in de Noordzee. Maar hoe komt het daar?
Dat staat nu aangegeven op het infor­matiebord dat de burg­er­meesters Astrid Nien­huis van Landsmeer en Paul Möhlmann van Oost­zaan gis­ter­mid­dag onthulden bij de Twiske­molen.
Verder wordt ver­meld de betekenis­sen van de diverse wiek­standen en er staat op aangegeven wat een molen­biotoop is. Alle reden dus om bin­nenkort eens langs te fietsen.

Foto’s: Co Plomp

Joomla tem­plates by a4joomla