Panorama zaandam by Tilemahos Efthimiadis

8 maart 2014 Inter­na­tionale Vrouwendag

Toe­spraak ter gele­gen­heid van de Han­nie Schaft-​herdenking.

Spreker: Erik Schaap

Een maand gele­den opende de kon­ing in de Rot­ter­damse Kun­sthal de exposi­tie ‘De Tweede Werel­door­log in 100 voor­w­er­pen’. Eén van die hon­derd bij­zon­dere voor­w­er­pen vertelt het ver­haal van Han­nie Schaft. In de Kun­sthal lag namelijk Han­nies ver­mom­mings­bril. De geschiede­nis van die bril is nauw ver­bon­den met de plek waar we nu staan.

Op 21 juni 1944, zeventig jaar gele­den, vertrokken Han­nie Schaft en haar vriend Jan Bonekamp ‘s mor­gens vroeg op de fiets uit Lim­men. Hun bestem­ming die dag was Zaan­dam. De West­z­i­jde, om pre­cies te zijn. Op num­mer 77a, vlak naast de Bullek­erk, woonde Willem Ragut. Hij was de poli­tiecom­mis­saris van Zaan­dam. Willem Ragut was een uiterst fanatieke nation­aal­so­cial­ist. Een joden­jager en een man die ervan genoot om mensen op te pakken die in zijn ogen vijan­den waren van de bezetter. Voor de Raad van Verzet waren dat vol­doende rede­nen om Ragut te doden.

Ergens in de buurt van de Bullek­erk hebben Han­nie en Jan gewacht tot Ragut van zijn huis naar zijn werk fiet­ste, het poli­tiebu­reau aan de Vinken­straat. Ze zijn achter hem aan gere­den en vlak­bij de plek waar wij nu staan heeft Han­nie Schaft hem neergeschoten. Daarna fiet­ste ze snel door. Ragut viel op de grond. Toen Jan Bonekamp ver­vol­gens keek of Ragut dood was, bleek dat niet het geval te zijn. Met een laat­ste krachtsinspan­ning trok Ragut zijn pis­tool. Jan en hij schoten bijna tegelijk­er­tijd. Ragut stierf ter plekke, Bonekamp wist zwaar gewond weg te fiet­sen. Hij vluchtte vlak­bij de Vinken­straat een steegje in en belandde in de keuken van een won­ing. Eén van de bewon­ers ging ver­vol­gens naar de buur­man en vroeg hem om een dok­ter te bellen. De buur­man besloot echter om de poli­tie te waarschuwen.

Jan Bonekamp werd gear­resteerd en belandde via enkele foute poli­tie­man­nen in Duitse han­den. Hij werd naar Ams­ter­dam ver­vo­erd en daar ver­ho­ord, ter­wijl hij steeds meer bloed ver­loor en langzaam wegza­kte. Op zijn sterf­bed noemde hij de naam en het adres van Han­nie Schaft. Kort daarna over­leed hij. In mei van dit jaar had Jan wellicht zijn hon­derd­ste ver­jaardag kun­nen vieren, als er niet die schi­et­par­tij in de West­z­i­jde was geweest.

Ik ga even terug naar het bril­letje van Han­nie Schaft, dat dus in Rot­ter­dam werd geëx­poseerd. Na de aanslag op Willem Ragut wis­ten de Duit­sers ein­delijk de naam van deze verzetsstri­jd­ster. Boven­dien had­den ze vanaf dat moment haar foto. Han­nie moest dus onder­duiken en zich ver­mom­men. Die bril maakte deel uit van haar ver­mom­ming. Ook liet ze haar rode haar zwart ver­ven. Zoals we weten heeft het haar uitein­delijk niet geholpen. Op 21 maart 1945 werd ook zij gear­resteerd. Een kleine maand later is ze geëx­e­cu­teerd in het duinge­bied bij Overveen.

Een keuze maken
Voor mij is dat bril­letje van Han­nie Schaft een sym­bool van een keuze. Na de dood van Jan Bonekamp had Han­nie Schaft zich kun­nen ver­schuilen en relatief veilig het eind van de oor­log kun­nen afwachten. Ze maakte echter een andere keuze. Ze koos ervoor om, ver­momd en wel, door te gaan met vechten tegen onder­drukking en tiran­nie. Han­nie Schaft en Jan Bonekamp kenden de risico’s, maar waren bereid om tot het uiter­ste te gaan.
Ook Willem Ragut en zijn col­la­bor­erende collega’s bij de poli­tie maak­ten een keuze. De bewon­ers van het huis waar Jan Bonekamp na te zijn neergeschoten terechtk­wam deden dat ook. Zij kozen ervoor een dok­ter te laten waarschuwen, in de weten­schap dat de meeste art­sen zich anti-​nazistisch opstelden. Hun buur­man koos daar­ente­gen voor een gang naar de genaz­i­ficeerde poli­tie. Met fatale gevolgen.

Het is vaak onver­mi­jdelijk om keuzes te maken. Uit vrije wil of noodged­won­gen. Wíj kun­nen die keuzes gelukkig in vri­jheid maken. Het is niet te hopen dat we ooit in een sit­u­atie terechtkomen zoals die bestond tussen 1940 en 1945. Maar juist om drama’s te ver­mi­j­den zoals die in oor­logstijd plaatsvon­den en elders in de wereld nog steeds plaatsvin­den is het belan­grijk om nu al te kiezen. Onder meer voor mensen­rechten, voor vri­jheid en voor democ­ra­tie. Het zijn de waar­den die Han­nie Schaft en Jan Bonekamp na aan het hart lagen en die het ver­di­enen om ent­hou­si­ast verdedigd te bli­jven, nu en in de toekomst.
Ik ben blij dat jul­lie er van­daag voor hebben gekozen om naar deze her­denk­ing te komen en ik hoop dat jul­lie er vol­gend jaar ook bij zijn.
Dank jul­lie wel.

Joomla tem­plates by a4joomla