Burgemeesterbuurt, sloop en nieuwbouw
Sloop woningen in Burgemeestersbuurt
Bron: Zaankanter, 17 januari 2007 Woningcorporatie ZVH is gestart met de sloop van 52 woningen in de Burgemeestersbuurt nadat enkele jaren geleden is geconstateerd dat de woningen getroffen zijn door palenpest. Er worden 22 woningen behouden. Bij de 52 woningen (in de D. Doniastraat, de J.C. van Wessemstraat en de Jonge Arnoldusstraat) is er sprake van sloop en nieuwbouw. In de 3e week van januari 2007 wordt gestart met de sloop van deze woningen. De nieuwbouw moet zoveel mogelijk in dezelfde stijl worden als de huidige woningen. Voor het grootste deel worden eengezins-woningen teruggebouwd. Daarnaast worden op kleine schaal gelijkvloerse woningen gerealiseerd om tegemoet te komen aan de behoefte aan seniorenwoningen. Ook worden er een aantal maisonnettes gebouwd. De planning is dat er in april 2007 wordt gestart met de bouw en dat de oplevering plaatsheeft in de zomer van 2008.
Werkzaamheden aan de D. Doniastraat en omgeving.
Bron: brief Dura Bouw 7 februari 2007
Zie plattegrond:
Voor uw veiligheid zal het bouwterrein op d.d. 07-02-2007 met een bouwhekwerk worden afgesloten. Op dit moment zullen de fijne sloopwerkzaamheden starten. De fijne sloopwerkzaamheden betreffen het in de woning verwijderen van leidingwerk, kozijnen etc. De start van de grove sloopwerkzaamheden, hiermee bedoelen wij het amoveren van het casco, zal aansluitend plaatsvinden. Na de sloop zal zo spoedig mogelijk gestart worden met de nieuwbouw van de 52 woningen.
Bouwterrein en tijdelijke zebrapaden Ten behoeve van bovengenoemde werkzaamheden zal het trottoir in de W.Brinkmanstraat ter hoogte van de D. Doniastraat nr. 45 in gebruik zijn als bouwterrein. Voor een veilige doorgang van de voetgangers door de W.Brinkmanstraat gelegen tussen de D. Doniastraat en de Burg. ter Laanstraat worden tijdelijk twee zebrapaden aangelegd op de kruispunten W.Brinkmanstraat — D. Doniastraat en W.Brinkmanstraat — Burg. ter Laanstraat.
Bovendien het volgende: Voor een goede aan– en afvoer van materiaal en materieel is het noodzakelijk dat de W.Brinkmanstraat tussen de D. Doniastraat en de Pieter Pouwstraat tijdelijk wordt verbreed. Bij het verbreden zullen de parkeervakken in de straat worden verwijderd. Dit zal gebeuren d.d.07 – 02-2007.
Tevens attenderen wij u erop dat een wegsleepregeling van kracht is, de naleving hiervan wordt gecontroleerd door de gemeente.
Omdat de D. Doniastraat en een gedeelte van de J.C. van Wessemstraat worden afgesloten, ingericht als bouwterrein, zal het verkeer gedurende de bouw worden omgeleid. Hiervoor wordt tijdelijke bebording geplaatst. Ter informatie hebben aan dit schrijven het tijdelijke verkeers-circulatieplan toegevoegd. Vertrouwende u hierbij voldoende te hebben geïnformeerd, verblijven wij,
Hoogachtend,
Dura Vermeer Bouw Amsterdam BV
G. Noordzij Uitvoerder
Eerste steen voor nieuwbouw Burgemeestersbuurt
Bron: NHDagblad, 21 juni 2007
Cheyenne Veldema van groep vijf van de Herman Gorterschool metselde donderdagmiddag de ‚eerste steen’ van het nieuwbouwproject voor de D. Doniastraat en omgeving. Dat deed ze samen met nog enkele leerlingen en leden van de bewonerscommissie van woningbouwvereniging ZVH.
Veiligheid voor scholieren Herman Gorterschool
Bron: NHDagblad Zaanstreek, 14 december 2007
Zaanstad gaat kijken of er tijdelijk stoplichten kunnen komen bij basisschool Herman Gorter in de Doniastraat in Zaandam. Ouders, leerlingen en leerkrachten vroegen de gemeenteraad gisteren om hulp bij het bestrijden van de verkeersoverlast rond de school. Sinds de bouwwerkzaamheden in de D. Doniastraat is de Burgemeester Smitstraat nog de enige toegangsweg tot de school. En dat leidt tot een verkeerschaos als de school in– en uit gaat. Op straat krioelt het dan van de auto’s, fietsers, vrachtwagens en rennende kinderen. Met een video demonstreerde directeur Ruud Janssen hoe erg het is bij de school. Er waren voorheen verkeerregelaars via de stichting Veiligheidszorg. Maar de stichting bestaat niet meer en nadat de regelaars waren overgenomen door een ander bedrijf kwamen ze na een tijdje niet meer. Vinden van andere verkeerregelaars is onmogelijk gebleken. En vrijwilligers waren er ook al niet te vinden bij omwonenden en ouders. Verkeerslichten bij de school? Raadsleden kwamen daarom met verschillende oplossingen. De stoplichten, een idee van Bert Boer van GroenLinks, lijkt het meest kansrijk. Aart Molenaar van DZ kwam met het plan leerlingen met een bus te brengen en te halen en Anna de Groot ziet er wel wat in om middelbare scholieren als maatschappelijke stage een baan als verkeerregelaar aan te bieden.
Stoplichten geplaatst bij Herman Gorterschool
Van onze redactie
Vandaag, vrijdag 4 januari 2008, zijn er stoplichten geplaatst bij de Herman Gorterschool. Dit om het veilig oversteken van de schoolkinderen te waarborgen. Maandag 7 januari gaan de kinderen weer naar school en dan zullen de lichten ook werken. In de vakantietijd en na het voltooien van de bouw om de school heen zullen de lichten weer worden verwijderd.
Laatste hand wordt gelegd aan de’ nieuwe’ buurt
De straten worden gemaakt, het hek om de school als vanouds, de stoplichten kunnen weer weg, de bouwcontainers zijn uit het straatbeeld; het werk zit er bijna op. De bewoners kunnen in hun nieuwe huizen. De komende weken zullen in het teken staan van opgelucht adem halen en weer gewoon lopen en parkeren in de eigen straat.
![]() |
![]() |