Panorama zaandam by Tilemahos Efthimiadis

Fontein
Van onze redac­tie, Ans Pieper

fontijn moskeeRijd of fiets je over de Straat Poe­len­burg en passeer je daar­bij de moskee dan valt dit kunst­werk niet echt op. Het steekt net boven de heg uit. Al wan­de­lend kun je het wat beter bek­ijken.

De fontein die voor de moskee staat, is sym­bol­isch voor de rein­heid van de moslim. De fontein is gemaakt van keramiek en ont­wor­pen door de kun­ste­naar Esma Yig­i­toglu. De cilin­der­vorm, is bek­leed met tegels in mooie blauw en turquoise tin­ten. Dit mate­ri­aal en de mediter­rane kleurstelling sluiten aan bij de toegepaste kun­st­tra­di­tie van de islam.


De vierkante water­bak staat voor de vier win­drichtin­gen en voor de wereld; de driehoek erboven rep­re­sen­teert het god­delijke en de een­heid van geboorte, leven en dood’, aldus de kun­ste­naar. ‚De bron — de fontein — is niet alleen in de Turkse sprook­jes, maar overal ter wereld een sym­bool van de god­delijke kern van het leven.

In 1994 werd de Sul­tan Ahmet-​moskee in gebruik genomen. Deze was bij de open­ing de groot­ste Turkse moskee in West-​Europa.

Joomla tem­plates by a4joomla