Shen van Dijk
Van de redactie: Barbara Smith
Poëzie in beweging. Dynamisch en gedisciplineerd. Dat is Shen van Dijk in actie. Deze jonge Wormerveerder wordt vaker beloond met medailles en behaalde prestaties. Een natuurtalent. Ons eigen Kung Fu Kid hier in de Zaanstreek? Mogelijk, maar Shen heeft meer in petto.
Als examenjaar Havo– student is hij nu al bezig met keuzes maken voor zijn toekomst. Hij heeft een breed pakket van alfa en bèta vakken. Talen, management, wiskunde en fysica o.a. Eerst moet hij door de eindexamens en daarna hoopt hij Aviation te studeren, met oog op een baan als luchtverkeersleider. Dat vereist multitasking en stressbestendigheid. Er zijn strenge toetsen voor. Veeleisend werk. Vliegtuigpassagiers veilig naar hun bestemming sturen of weer op de grond zetten. Daar denken de meesten van ons reizigers niet aan terwijl wij zittend met riemen vast, aan onze vakantie of thuiskomst denken. Dank aan de mensen die dat willen doen. Die dat soort stressvolle banen willen en aan kunnen. De mentaliteit dat hij door Kung Fu leert en beheert zou Shen hierbij kunnen steunen.
Met de populariteit van Kung Fu movies, door Bruce Lee en Jackie Chan, weten de meesten onder ons er iets over.
Maar Kung Fu (officiële naam is Wushu) wordt een levenswijze. Het is niet alleen een fysieke oefening of een manier van vechten. De letterlijke betekenis van Kung Fu is “hard werken” en “veel tijd en energie spenderen” om te komen tot vaardigheden. Naast de fysieke training gaat het ook om het leren van gedragscodes (Wude/Moduk) zoals bijvoorbeeld respect, eer, loyaliteit, eerlijk etc. Deze zijn minstens zo belangrijk en samen vormen ze de algehele Kung Fu/Wushu. In het Chinees is Kung Fu meer te begrijpen als term voor het leerproces van prestatie na veel moeite. Het leerproces is oneindig. In de afgelopen circa 2000 jaar zijn tradities en verschillende vormen ontwikkeld. Er zijn natuurlijk ook overeenkomsten. Maar ook als men een honderd jaar Kung Fu zou beoefenen, zou er altijd een verfijnpunt of leermoment blijken. Maar dat is dan niet te zeggen dat men er niet in kan uitblinken.
En daarbij komt discipline kijken. Want om goed te zijn moet men oefenen. Oefening baart kunst is een ouderwets gezegde. Een jeugdige van de 00’s, die naast zijn schoolwerk, niettemin alle hedendaagse sociale afleidingen, (wel een lieve vriendin), met plezier tenminste vier keer per week voor zijn sport traint, krijgt mijn respect. Dat hij daarnaast ook drie keer per week, met groepen jonge kinderen werkt hoort bij zijn training. Door te kijken naar hun gedrag oftewel foutjes te corrigeren, en om de individuele bewegingen uit te kunnen leggen moet hij er zelf een goed begrip van hebben. Leren van anderen en anderen helpen met leren is een basisfilosofie in de Kung Fu traditie. Te zien als een familie. Bijvoorbeeld, de leer– meester is Sifu en zijn meester dan Sikong, oftewel een soort vader/grootvader relatie. Je mede– Kung Fu clubleden beschouwt men dan als broers van je. De betreffende club waar men Kung Fu uitoefent bepaalt de structuur van de familie.
Groepsfoto
De familiestructuur
Familievoorkeuren zijn ook een belangrijk middel om het identificeren van een Chinees vechtkunst– systeem. Sommige stijlen zijn genoemd naar de oprichter. Deze kan beschreven worden als ‚internal styles’ (focus op geest en ademing) of ‚external styles’, waar kracht en agiliteit de focus innemen. Maar het einddoel, na veel oefenen, is om te leren het hele lichaam te betrekken bij elke beweging, ontspannen te blijven, met diepe, gecontroleerde ademhaling. En de bewegingen van het lichaam en de ademhaling te coördineren nauwkeurig volgens de dictaten van de vormen, met behoud van de perfecte balans. Externe training omvat de handen, de ogen, het lichaam en houdingen. Interne training omvat het hart, de geest, de ademhaling en sterkte. Samen vormen beide stijlen de training, want Kung Fu is een samenwerking van lichaam en geest waarbij bewust ademhaling gebruikt kan worden om kracht bij te zetten in dynamische bewegingen. Training bestaat uit de volgende componenten: basics, vormen, applicaties en wapens. Verschillende stijlen plaatsen wisselende nadruk op elk onderdeel.
The Basics
zijn een essentieel onderdeel van elke martiale training. Basics zijn meestal opgebouwd uit rudimentaire techniek en conditieoefeningen. Basistraining kan eenvoudige bewegingen die herhaaldelijk worden uitgevoerd bevatten; andere voorbeelden van de basics zijn stretching, meditatie, het slaan, gooien, of springen. Zonder sterke en soepele spieren, het beheer van Qi of adem, en de juiste lichaamshouding, is het onmogelijk voor een student om vooruitgang te boeken.
Wapens
Er wordt ook gebruik gemaakt van het brede arsenaal Chinese wapens. Wapentraining is over het algemeen nadat de student bekend is met de basis, vormen en toepassingen. De basistheorie voor wapentraining is het wapen als verlengstuk van het lichaam te zien. Het proces van wapentraining verloopt met vormen, vormen met partners en toepassingen.
Toepassingen
‚Sparring’ simuleert gevechtssituaties terwijl begrip van de regels de kans op letsel vermindert en waarin elke student een voorgeschreven reeks van gevechtstechnieken kent en uitprobeert met een tegenstander. Deze tegenstander neemt een passieve houding aan om de vloeiende uitvoering van een beweging niet te hinderen.
Beoordelingen
Er is geen centrale autoriteit die de structuur en de eisen voor Kung Fu rang regeert. In plaats daarvan, individuele Kung Fu scholen, organisaties of leraren beslissen voor de studenten in hun programma’s.
The school Xi Yin
The website www.kungfuxinyi.com, de school waar Shen traint zit boordevol informatie, niet alleen lestijden en tarieven maar ook een korte geschiedenis van de stijl en uitleg van de Sifu, Song-Hieng Hau. Hij is blij met de progressie van zijn jonge studenten. Dat ze echt prestaties leveren is te zien met alle behaalde medailles tijdens de recente Federatie Cup 2016, waar Shen als Beste All-round met drie gouden medailles erbij. Zie de Zaanse Sportkrant (28−11−2016) of XinYi website voor meer details.
Met de tijd wil Shen ook instructeur worden. Maar helaas is sportleraar alleen niet voldoende om van te kunnen leven. Kruimeltjes verdienen terwijl ze toegewijd zijn aan wat ze doen. Daarom is de opleiding luchtverkeer nodig. Maar misschien zijn er mensen hier in de Zaanstreek, die het fijn zouden vinden om de jeugd te steunen door sponsorship. Die kunnen dan direct contact opnemen met de secretariaat van de school.
Ik was benieuwd naar zijn motivatie. Waar komt dat talent vandaan? Het blijkt dat zijn vader ooit met vechtsporten heeft meegedaan en zijn jongere broer voetbalt. Dus thuis is het niet eenzijdig sporten. Shen is eerst met judo begonnen en haalde bruine band in no time, (hoogste niveau voor de jeugd). Ook kickboxing geprobeerd. Maar bij Kung Fu heeft hij zijn plek gevonden.
Toen ik hem vroeg of hij het gevoel van ‚prestatie na veel moeite’ kon beschrijven, hoe het voelt na lang oefenen, een vorm perfect uit te voeren zei hij, „Bevredigend. In het begin moet ik attent op de passen zijn, proberen het voorbeeld van Sifu te imiteren, totdat ik het alleen kan uitvoeren, en dan verfijnen totdat het juist voelt en vloeit.” „Een beetje hetzelfde als leren fluiten?” was mijn vraag, „Doorgaan totdat je iets hoort, dan weet jij tenminste dat het kan en dan blijven doen totdat men foutloos een melodie met volle borst kan uitbrengen?”. „Zoiets,” gaf hij toe met een knik en een prachtige glimlach.