Ruut Willems — Wijkmanager
Van onze redactie, Ruud Meijns
Het is nogal wat om wijkmanager te zijn over een wijk met 13.000 inwoners die ook nog verdeeld zijn in 90 verschillende nationaliteiten. Het gaat om Zaandam-Zuid, een wijk die ruwweg ligt tussen de Zaan en de Gouw met de Achtersluispolder erbij. Een wijkmanager wordt door de gemeente aangesteld.
Ruut Willems heeft zichzelf een aantal taken gesteld. Zo wil hij:
1. Samenwerking tussen bewoners, instellingen en organisaties versterken
2. De onderlinge sociale verbinding in de wijk versterken
3. Jongeren weer een plek geven en de overlast terugdringen
4. De informatie tussen gemeente en bewoners en zeker ook van bewoners naar de gemeente verbeteren.
Het zijn uitgangspunten en deze kunnen, al naar gelang de situatie, aangepast worden.
Foto: Ruut Willems
Als één van zijn speerpunten was een nieuw wijkcentrum voor de wijk. Het oude was afgeleefd, onveilig en vanuit de buurt kwamen er ook vele signalen dat er iets nieuws moest komen. Daar heeft hij hard aan getrokken en zo kon burgemeester Hamming op 11 april 2018 Wilgenstraat 11 openen. Een prachtig gebouw voor de buurt.
Maar hoe krijg je alle gezichten één kant op? Ruut is gesprekken begonnen met de scholen in de wijk, 4 stuks. Elk van de scholen had zo z’n eigen belangen en ze zitten met een hoge werkdruk, gebrek aan personeel, maar toch zitten ze nu elke 6 weken bij elkaar om zaken met elkaar te bespreken. Zo leer je elkaar kennen en hoor je van elkaars problemen die zich allemaal in dezelfde wijk afspelen.
Elke wijk heeft een sociaal wijkteam en er is ook een jeugdteam voor elke wijk. Maar het Jeugdteam voor Zaandam-Zuid zat helemaal in de Rosmolenbuurt en nu zitten ze voor een aantal uren ook in de Wilgenstraat 11. Het zijn op zich kleine zaken, maar ze raken wel aan de buurt en de bewoners. Ook de politiek moet eraan geloven. Willems is er een groot voorstander van dat politici en bewoners elkaar leren kennen. Dus nodigt hij burgemeester, wethouders en raadsleden uit om naar de buurt te komen. Maar hij organiseert ook dat bewoners naar het stadhuis gaan en daar met politici en beleidsmakers spreken.
Bewoners, jong en oud, moeten het gevoel krijgen dat hun stem gehoord zal worden. Er is inmiddels een Jongerenraad, een Kinderraad, er zijn Lagerhuisdebatten waarbij bewoners en politici met elkaar van gedachten wisselen; allemaal om de communicatie en begrip tussen de verschillende groepen te vergroten. De jeugd heeft ook zijn aandacht vooral omdat ze niet erg aan 1 plek gebonden zijn, ze wippen over de wijkgrenzen heen naar andere buurten zoals Poelenburg. Over deze, maar ook andere zaken, heeft hij regelmatig overleg met zijn collega’s in de andere wijken.
Dit zijn de zaken die Ruut Willems nodig acht om de buurt in beweging te krijgen, maar ondertussen kunnen mensen gewoon in het Buurthuis terecht voor een kopje koffie, met vragen over de woning, met moeilijke formulieren, om een maatje te vinden en tal van andere onderwerpen die in elke buurt spelen. In al die gevallen gaat het om de ontmoeting tussen buurtbewoners. En het zijn meestal bewoners die als vrijwilligers het werk doen in het buurthuis. Dat schept een band, je ziet een bekend gezicht.
Wat nog ontbreekt is een bestuur van burgers voor het wijkcentrum. Het beheer wordt nu nog door vrijwilligers en één betaalde kracht gedaan. Het zou mooi zijn als mensen uit de wijk een bestuur willen vormen. Willems is ervan overtuigd dat er genoeg capabele mensen te vinden zijn. Bestuursleden krijgen voldoende ondersteuning om de rol van bestuurslid zich eigen te maken.
Indien u interesse heeft kunt u contact opnemen met de wijkmanager Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.