Jacques Veth
Van onze redactie, Ans Pieper
Jacques Veth woont zijn leven lang al in de Prins Hendrikstraat in Zaandam. Hij werd daar 58 jaar geleden geboren. Voor zijn huis staat een bak met een boompje en planten. Ook tegen de gevel aan staat groen. Zijn achtertuin is een paradijsje met bomen en planten. Jacques is bakker en werkt drie dagen per week bij Kiss Bakery aan de Verskade en in het filiaal bij het ziekenhuis. “Ik ga daar over de koeken en het banket: haverkoeken, kokoskoeken, amandelbroodjes zijn mijn specialiteiten.”
Maar daarnaast schildert en tekent Jacques.
Hij heeft de cursus tekenen gevolgd bij Komma, nu Fluxus. En bij Enric Adserà Riba. Ook heeft hij zich toegelegd op het kalligraferen. Hij laat veel tekeningen in sepia zien, dikwijls in Parijs getekend. Hij komt graag in Parijs. De eerste keer dat hij de grote stad bezocht was tijdens een Jumelage. “Sindsdien ga ik er wel ieder jaar naar toe. Ik teken er van alles. Ik maak er foto’s van en thuis werk ik die uit. Hij fotografeert veel. Hij maakte een boekje over de blusboot van de brandweer en “Rondje om de Hem”. Jacques heeft ook veel wereldreizen gemaakt. Daar getuigen de foto’s van die in zijn huis hangen.
Jacques vader Arie kwam vanuit Nieuw Numansdorp in Zaandam wonen. Hij werkte ook als bakker onder andere bij bakkerij Juweel aan de Oostzijde.
Opa Frans Dorjee van moeders zijde verhuisde van Delft naar de Zaan om te werken bij de Artillerie Inrichting. Zijn moeder is mevrouw Christien Veth-Dorjee, die we nog kennen als vertegenwoordiger voor de Prins Hendrikbuurt.
Het schilderen en tekenen zit Jacques misschien wel in het bloed.
De bekende kunstschilder Jan Veth (zie foto links), is een direct familielid van hem. Het was een oudoom van zijn vader. Jan Veth werd vooral bekend door zijn portretten en zijn werk als kunstcriticus.
Hij kwam uit een kunstzinnige familie in Dordrecht. De voorouders van zijn moeder waren goud– en zilversmeden. Zijn vader stamde uit een geslacht van smeden en koperslagers. Zijn overgrootvader was de Dordtse kunstschilder Jacob van Strij (1756−1815). Hij was de oom van de illustrator, cartoonist, journalist en schrijver Cornelis Veth (1880−1960).Jan Veth kreeg zijn schildersopleiding aan de Rijksakademie van beeldende kunsten te Amsterdam. Met enkele van zijn medestudenten was hij oprichter van de kunstenaarsvereniging Sint Lucas. Hij werkte ook met de schilder Anton Mauve in het Gooise Laren.
Jan Veth is vooral bekend geworden als portretschilder. Hij schilderde onder andere de portretten van Max Liebermann, Lambertus Zijl, Frank van der Goes, Antoon Derkinderen en vele andere tijdgenoten (waaronder diverse collega-schilders). Daarnaast zijn er veel portretten in lithografie van hem bekend.
Jan Veth, was ook één van de initiatiefnemers tot de oprichting van Museum Het Rembrandthuis en lid van het stichtingsbestuur. Deze besloten een collectie etsen van Rembrandt bijeen te brengen. Men was van mening, dat zo’n verzameling nergens beter kon worden getoond dan in het huis waarin de meeste prenten waren ontstaan. Veth zelf legde de basis ervan door etsen uit de collectie Lebret-Veth in bruikleen af te staan. De eerste schenkingen lieten daarna niet lang op zich wachten.
Het werk van Jan Veth is te zien in het Dordrechts museum, het Rijksmuseum en het Singermuseum.
En dan is er nog Pieter Johannes Veth (Dordrecht, 2 december 1814 – Arnhem, 14 april 1895) (zie foto rechts). Hij was een oom van Jan Veth. P.J. Veth was een Nederlands geograaf, etnoloog en historicus.
Hij was hoogleraar Volkenkunde van Nederlands-Indië in Leiden en buitengewoon hoogleraar geschiedenis, literatuur, oudheden, instellingen, zeden en gebruiken van de volkeren van de Indische archipel en fysische geografie van de Indonesische archipel. Veth was dus zeer geïnteresseerd in de Indische cultuur. Hij heeft daar ook verschillende werken over gepubliceerd. Hij wordt ook genoemd als de ontdekker van Multatuli en om zijn strijdbaarheid en passie om Nederlands-Indië als volwassen partner aanvaard te krijgen.
Verder was hij redacteur van De Gids en redacteur van het Tijdschrift voor Nederlandsch-Indië. Hij was de eerste voorzitter van het in 1873 opgerichte Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap en was voorzitter van de Vereeniging tot Nut van ‚t Algemeen .Hij was een van de oprichters en eerste voorzitter van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap.
Pieter Veth was ook de vader van Daniël David Veth (Amsterdam, 1850 –19 mei 1885) (zie foto links). Deze was een negentiende-eeuwse civiel ingenieur, ontdekkingsreiziger en fotograaf.
Komt daar ook de reislust van achterachterneef Jacques vandaan?
Jacques zou graag eens naar Sumatra reizen. Daar moet in een museum nog werk van Pieter Veth te vinden zijn.
En verder vindt hij veel genoegen in het verder uitpluizen van de familiegeschiedenis.
Tekeningen: Jacques Veth
Foto’s: Ans Pieper
Met dank aan Wikipedia en internet.