Dirk Boet
Van onze redactie: Ruud Meijns
Ik kreeg contact met Dirk Boet omdat we iemand zochten die wat meer zou kunnen vertellen over Het Drieluik, het verdwenen jongerencentrum in de Botenmakerstraat. Dirk kon daar prachtig over vertellen, maar eigenlijk alleen over de Punkperiode, die hij actief had meegemaakt. Interessant genoeg om het Drieluik te laten voor wat het was en Dirk z’n verhaal te laten vertellen.
Dirk is op 7 november 1959 in Assendelft geboren, woonde op de Schermerstraat , waar z’n vader nog een stukje land had. Zijn moeder overleed toen Dirk 11 was en vader bleef met een gezin met 5 kinderen achter. Vader werkte bij Forbo (de Lum) in ploegendienst, maar ging daarna naar de dagdienst om voor z’n gezin te zorgen.
Dirk gaat naar School Zuid, de lagere school. Erg veel herinneringen heeft hij niet aan die periode. Je hebt je vriendjes en je gaat naar school, dat is het zo’n beetje. Hij vertelt dat er in z’n rapportboekje stond dat hij goed kon leren, maar altijd de vogeltjes buiten zag vliegen.
Foto: School Zuid in Assendelft
Na de lagere school start hij in Krommenie op de Dr. Engel van de Stadtschool, een Ambachtschool. Na de twee voorbereidende jaren kiest hij voor houtbewerking, speciaal de machinale houtbewerking. Nadat hij was blijven zitten maakt hij de overstap naar de metaalopleiding. Maar na dat jaar was het eigenlijk wel over. Geen zin meer, blijven zitten en hij zoekt werk. Op vrijdag een gesprek bij de Fa. Winter, een meubelfabriek in Assendelft en de maandag daarop aan de slag. Leuke tijd gehad, leuk gewerkt.
In Assendelft is weinig te doen dus gingen ze uit in Krommenie. Eerst een bioscoopje in Centraal en daarna stappen naar Bar Video/Discotheek Double You, La Bamba, de Oase Bar of Het Witte Huis die wat later dicht ging.
Maar dan slaat het noodlot toe. In 1978, op Koninginnedag rijdt Dirk ’s nachts met z’n Yamaha-brommer en waarschijnlijk een slok op, tegen een stilstaand busje aan. De gevolgen waren behoorlijk. Hij ligt een aantal dagen in coma en als hij bijkomt in het VU-Ziekenhuis is eigenlijk alles in zijn lijf gebroken behalve z’n linkerbeen. Van z’n kaak tot ruggenwervels. Hij ligt drie maanden in het ziekenhuis en moet dan revalideren.
Het merkwaardige toeval wil dat z’n baas hem die nacht op straat heeft zien liggen. Hij kwam toevallig langs en herkende Dirk aan een verband om z’n duim. Een paar weken ervoor had hij bij de afkortzaag met zijn duim in de zaag gezeten en dat verband herkende hij bij het slachtoffer dat op straat lag.
Omdat de zenuwen bij z’n schouder door de klap waren afgescheurd functioneerde z’n arm niet meer. Alles wat gebroken was heelt wel, maar dit werd een probleem en voor revalidatie gaat hij een half jaar intern bij Heliomare in Wijk aan Zee. Naast het probleem met de arm moet hij ook weer leren lopen. Hij is nog twee jaar in dagbehandeling geweest om weer een beetje te kunnen functioneren. Nog steeds ondervindt hij de gevolgen. Eén arm is beperkt bruikbaar en in z’n vingers heeft hij geen fijne motoriek meer.
In deze periode van herstel kwam hij weer in aanraking met de punkbeweging en hadden vooral de bandjes die in het Drieluik optraden zijn belangstelling. Hiermee komt hij in een totaal andere wereld terecht, maakt kennis met de kraakbeweging.
Dirk kan al die bandjes uit de Zaanstreek nog zo opnoemen: The Giants, The HeMa’s, The Nixons, The Agitatorz, omdat hij politiek geïnteresseerd is geraakt door blaadjes als ‘Strijdzweet’. In het dorp Assendelft laat hij soms wat graffiti achter in de vorm van leuzen of namen van bandjes. Hij doet mee aan demonstraties tegen de Amsterdamse metro. Tijdens deze demo wordt hij, met anderen, hardhandig gearresteerd wat hem een gebroken arm oplevert.
26 oktober1980 wordt samen met de jongens van de kraakbeweging en een aantal Saenpunx het kantoor van verffabriek Sabel in de Westzijde gekraakt en trekt hij daar in. In het begin is het vooral veel onderling regelen, maar na een tijdje had ieder een eigen kamer. Als er ergens een demonstratie was zoals Dodewaard, of ontruiming zoals de Grote Wetering of Lucky Luyk was Dirk met nog een aantal mensen uit de Zaanstreek aanwezig voor ondersteuning. De solidariteit is groot. Overal in het land worden bandjes gevolgd en als ze in de Zaanstreek spelen logeren ze ook wel eens in Sabel.
Omdat een kraakpand toch een onzekere huisvesting is, besluiten Dirk en z’n vriendin te reageren op een woning en krijgen een flat aan de straat Poelenburg. Daar hebben ze vier jaar gewoond. In die tijd had hij zich aangemeld bij de Sociale Werkvoorziening, met wat hulp van Heliomare. Maar er was een wachtlijst van wel 2 jaar voor het buitenwerk. “Ik woonde in Poelenburg en heb toen een gesprek gehad met de beheerder van de kinderboerderij. Ik kon zo aan de slag en heb er ruim twee jaar, 5 dagen per week gewerkt.
In 1987 wordt hun eerste zoon geboren, deze bleek later een voedselallergie te hebben. Koemelkeiwit was de boosdoener. Dat betekende een hele omschakeling in de huishouding want alles waar eiwitten van koemelk in zit waren vanaf dan verboden. Het gezin doet een aanvraag voor een benedenwoning en krijgt een aanbieding voor een huis in de Plataanlaan op het Vissershop. Leuk huis, aardige buurt en een eigen erf.
Maar eenmaal daar krijgt hun zoontje nieuwe problemen; grote benauwdheid. Tijdens één zo’n aanval in het ziekenhuis constateert men astma. Vocht, stof, van alles moest vermeden worden. Nog een keer verhuisd naar de Kastanjelaan, het huis van een oom die ging daar weg. Maar daar waren de problemen net zo groot. Via een medisch advies kregen ze een woning aan de Meidoornstraat. Binnen drie maanden hoefde z’n zoon nog maar één van de vier medicijnen te slikken. Je zag hem opknappen. Alleen maar omdat het een goed geïsoleerd huis was. Zijn zoon heeft ermee moeten leren leven, hoewel het soms, onvoorzien, nog wel eens fout ging.
Dirk Boet werkt vanaf 1987 bij de sociale werkvoorziening bij de buitenobjecten. Hij heeft in verschillende rayons gewerkt, maar vanaf het jaar 2000 in dienst bij Purmerend. Hij is daar assistent afdelingsleider en geeft leiding aan de uitvoering van het werk in de groenvoorziening.
Waar hij moeite mee heeft is hoe er, door de jaren heen, is omgegaan met de werkvoorziening. Terwijl er goed werk wordt gedaan voor de gemeenschap. Nu is alles opeens in de Participatiewet ondergebracht en worden zij door de gemeentes op van alles gekort. Waar dat zal eindigen is een raadsel. Ze willen steeds het wiel opnieuw uitvinden.
Dirk heeft een facebookpagina gemaakt van het Drieluik waar je lid van kan worden, Het Drieluyck. De site is op internet te vinden op Facebook en is besloten, maar je hoeft alleen een verzoek in te dienen om lid te mogen worden.
Foto’s van Dirk Boet