Panorama zaandam by Tilemahos Efthimiadis

logoGemZaanstadGemeen­telijke erepen­ning voor Greet Plekker – van Sante
Pers­bericht Gemeente Zaanstad

Op woens­dag 12 juli heeft locoburge­meester Natasja Groothuis­mink de Gemeen­telijke erepen­ning uit­gereikt aan mevrouw Greet Plekker — van Sante. De erepen­ning van de gemeente Zaanstad kan door het col­lege van burge­meester en wethoud­ers wor­den toegek­end aan per­so­nen die een uit­zon­der­lijke presta­tie hebben geleverd voor de gemeente.

Greet ontv­ing de erepen­ning van­wege decen­ni­alange ver­di­en­sten voor de (Zaanse) maatschap­pij, met name op het gebied van eman­ci­patie en sociale cohesie.

Over Greet Plekker – van Sante
Mevrouw Greet Plekker– van Sante (Zaan­dam 25 mei 1941) is haar leven lang woonachtig in Zaan­dam en een zeer betrokken Zaankan­ter. Zij is boven­dien ook maatschap­pelijk zeer betrokken. Iedereen was bij haar thuis welkom, iedereen kon bli­jven eten en er was voor iedereen een luis­terend oor. Zo ving zij door de jaren heen veel pleegkinderen op en was zij actief bin­nen Sticht­ing Kinderte­huis Soweto, een opvang voor meer­voudig gehand­i­capte kinderen in Zuid-​Afrika. Daar­naast was zij (bestuurs)lid van de FNV Vrouwen­bond met veel oog voor de zwakkeren in de samenleving.

Mevrouw Plekker is ook een echte netwerker. Ze kent haar stad en veel mensen daarin. Ze toont oprechte warme belang­stelling voor iedereen om haar heen. “Als Greet iemand in haar hart sluit, dan wordt die niet ver­geten,” vertelt haar dochter.

Haar netwerk komt haar goed van pas bij de vele ini­ti­atieven die ze bedenkt. Ze startte in 2003 een dig­i­tale buurtkrant. “Van het een kwam het ander, zoals zo vaak in het leven.” Greet wist met haar ent­hou­si­asme en trouwe inzet veel vri­jwilligers en sta­giaires aan te trekken. De krant groeide daarmee uit tot een goed gelezen medium en is inmid­dels de enige nog bestaande buurtkrant in Zaanstad.

Maar ook buiten de stad heeft zij veel con­tacten. Ze benadert zo mogelijk iedereen om warm te lopen voor goede doe­len en mensen­rechten. Of het nu de burge­meester van Johan­nes­burg is of de moeder van Michael Dell van de com­put­er­han­del, de schri­jf­ster Conny Braam of Freek de Jonge. Sta­tus maakt haar niet uit, zolang je maar een gedeelde inter­esse hebt en een warm hart. Uiter­lijk ver­toon maakt op Greet geen indruk. Geen woor­den maar daden

Met haar werk voor de Han­nie Schaft Werk­groep heeft ze er voor gezorgd dat de jaar­lijkse her­denk­ing op 8 maart een begrip in de Zaanstreek is gewor­den. Zij heeft in 1991 het ini­ti­atief genomen en 8 maart — Inter­na­tionale Vrouwendag – gekozen als sym­bool om de verzetsstri­jd­ster Han­nie Schaft jaar­lijks te eren. Op die manier wilde zij het belang van de kracht van vrouwen in het alge­meen onder­strepen, en het vrouwen­verzet in het bijzonder.

Later stond ze samen met Truus Menger (oud verzetsstri­jd­ster en vriendin van Han­nie Schaft) aan de wieg van de Nationale Han­nie Schaft-​herdenking.

De dochter van Greet vertelt: “Omdat ze zich zo beschei­den opstelt en achter de scher­men werkt, wordt haar naam niet vaak genoeg genoemd. Maar zon­der haar waren ver­schil­lende mooie pro­jecten, bij­zon­dere verbindin­gen en waarde­volle even­e­menten er niet geweest. Ik ben enorm trots op haar. Zij is mijn voor­beeld en mijn vangnet. Mijn held.”


Joomla tem­plates by a4joomla