Panorama zaandam by Tilemahos Efthimiadis

Erepenning4

Erepen­ning Zaanstad voor Greet Plekker
Overgenomen van de Orkaan!

Greet Plekker-​van Sante kreeg van­daag de gemeen­telijke erepen­ning van Zaanstad uit­gereikt door wethouder Natasja Groothuis­mink van­wege haar grote ver­di­en­sten voor de (Zaanse) samen­lev­ing. Zij was “door haar daad­kracht de motor voor aller­lei suc­cesvolle ini­ti­atieven” aldus de motiver­ing die voor de toeken­ning werd geschreven. Daar­bij stelt ze zich vooral beschei­den op en werkt het lief­ste achter de schermen.

“Haar naam wordt niet vaak genoeg genoemd, ter­wijl er zon­der haar ver­schil­lende mooie pro­jecten, bij­zon­dere verbindin­gen en waarde­volle even­e­menten niet waren geweest.” aldus de motiver­ing. Tot nu dus: Greet Plekker! Greet Plekker! Greet Plekker!

Omdat mevrouw Plekker ern­stig en onge­neeslijk ziek is, vond de uitreik­ing thuis plaats.

Wethouder Natasja Groothuis­mink sprak mevrouw Plekker niet alleen namens de gemeente toe maar ook namens zichzelf, “dankzij u ben ik in de poli­tiek gegaan” daarmee ver­wi­jzend naar de belan­grijke rol die Greet Plekker in de eman­ci­patiestrijd heeft gespeeld.

Erepenning1

Plekker was bestu­urslid (voorzit­ter van 19851999) van de afdel­ing Zaan­dam van Vrouwen­bond FNV en ini­ti­atiefne­mer en hoofd– en ein­dredac­teur van De Zuid­kan­ter, de ‘eerste dig­i­tale wijkkrant van Ned­er­land’. Die rol kan ze maar moeil­ijk loslaten, tij­dens de uitreik­ing had ze nog energie genoeg om de Orkaan-​fotograaf te regis­seren en regelde meteen een foto voor De Zuidkanter.

Bij de Han­nie Schaft-​herdenking speelde ze een belan­grijke rol. Ze was ini­ti­atiefne­mer van de adop­tie van het Han­nie Schaft mon­u­ment in Zaan­dam en oprichter van de Han­nie Schaft Werk­groep en medeo­prichter, sec­re­taris en ‘stuwende kracht’ van de Sticht­ing Nationale Han­nie Schaft-​Herdenking. Door haar toe­doen is de her­denk­ing in Haar­lem nieuw leven ingeblazen.

Erepenning2

Greet Plekker ving jaren­lang kinderen in haar huis op. Offi­cieel via Pro Juven­tute maar ook jon­geren uit de omgev­ing met span­nin­gen thuis die even wilden bijkomen.

Boven­dien was zij actief op het gebied van ontwik­kel­ingssamen­werk­ing. Ze was medeo­prichter (1996) en sec­re­taris van de Sticht­ing Kinderte­huis Soweto (voor de opvang van meer­voudig gehand­i­capte kinderen in Zuid-​Afrika). Ze was organ­isator van fond­sen­werv­ings­ac­ties. In 2003, ze was toen 62 jaar, onder­nam ze nog een fiet­stocht van Johan­nes­burg naar Kaap­stad om geld op te halen voor het kindertehuis.

Erepenning3

De erepen­ning is niet haar eerste onder­schei­d­ing. In 2004 ontv­ing ze een Konin­klijke onder­schei­d­ing voor haar ver­di­en­sten. Ze werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-​Nassau.

Het ini­ti­atief voor aan­vraag voor de erepen­ning werd genomen door Geke van de Kamp van het Gemeen­tearchief en ges­te­und door Els Veenis-​Kaak (Sticht­ing Han­nie Schaft), Ruud Mei­jns (deZuid­kan­ter), Ans Pieper (vrouwen­bond FNV, Sticht­ing Han­nie Schaft, deZuid­kan­ter), Hans Mooren (fiet­stocht goede doe­len) en José van Sante. De aan­vraag werd gedaan door dochter Astrid Plekker.

Door Merel Kan. Bron­nen: aan­vraag­for­mulier van de erepen­ning en de uitreik­ing. Video en foto’s Merel Kan (De Orkaan).


Joomla tem­plates by a4joomla