Panorama zaandam by Tilemahos Efthimiadis

Ber en Uut Huls­ing (en Hisko)
Van onze redac­tie, Ruud Mei­jns

Onlangs was het pro­gramma ‘Andere Tij­den’ een aflev­er­ing met de titel ‘ Met com­mu­nis­ten speel je niet’. In de aankondig­ing stond; Na de bevri­jd­ing wor­den de com­mu­nis­ten geroemd als verzetshelden, als organ­isatoren van de Feb­ru­ar­is­tak­ing, maar tij­dens de Koude Oor­log slaat de stem­ming om.

BUHulsing

Foto: Ben van Meeren­donk (1948)

Slachtof­fers van hun over­tuig­ing
Ber en Uut Huls­ing had­den dat zeker herk­end, want ook zij kre­gen te maken met een tegen­wind door de veran­derende stem­ming. Uut Lubbes, van het Ame­land waar haar vader een café had, begon al vroeg met zin­gen. Ze haalde de krant in 1927 met een uitvo­er­ing van de ULO-​school in Ons Huis op de Gedempte Gracht. Na de oor­log had ze, met echtgenoot Ber Huls­ing, een engage­ment bij het G.G.-cabaret (Gaat Goed-​cabaret) van de vet­er­aan Jan Musch. Van haar is het liedje — Van Jou Heb Ik Niets Meer Geho­ord — nog op You Tube te horen. Ze wer­den veel met de com­mu­nis­tis­che par­tij geas­so­cieerd en dat brak ze tenslotte op. Op de foto uit 1948 bij een optre­den op het Waarhei­d­fes­ti­val. Een door de krant De Waarheid van de Com­mu­nis­tis­che Par­tij Ned­er­land (C.P.N.) geor­gan­iseerd festijn.

BUHulsing2Het café van Lubbes op het Ameland


Maar de com­mu­nis­ten kwa­men langza­mer­hand in het ver­domhoekje te zit­ten en dat merk­ten Ber en Uut Huls­ing ook. Een uit­ge­breid ver­haal over Ber en Uut Huls­ing kunt u lezen op de site van Erik Schaap: https://​meitot​mei​.nl/​b​e​r​-​e​n​-​u​u​t​-​h​u​l​s​i​n​g​/

Maar tal­ent had­den Ber en Uut Huls­ing en soms slaat dat een gen­er­atie over en laten de kleinkinderen weer van zich horen. Ik kende de ani­matieseries ‘Undone’ maar pas later leerde ik dat de Ams­ter­damse Hisko Huls­ing één van de mak­ers is..

Hisko:
BUHulsing3Klein­zoon Hisko is een gevierd inter­na­tion­aal ani­ma­tor van o.a. ani­matiefilms als ‘Undone’. Hij vertelde in het radio­pro­gramma ‘Nooit meer slapen’ dat het com­mu­nisme in de fam­i­lie wel eens tot hevige debat­ten lei­dde. Zijn moeder is een Tsjechis­che die in 1968 met zijn vader zou trouwen. Op het moment dat zij over was in Ams­ter­dam vie­len de Russen Tsjechië bin­nen en is ze nooit meer terug gegaan.

Zijn grootoud­ers, Uut en Ber Huls­ing, com­mu­nis­ten die in de tweede W.O. in het verzet had­den gezeten, bleven geloven in het com­mu­nisme. Die twee ver­schil­lende zienswi­jzen gaven nog wel eens een con­flict aan tafel met een wijn­tje.
https://​www​.wiki​wand​.com/​n​l​/​H​i​s​k​o​_​H​u​l​s​i​n​g

Joomla tem­plates by a4joomla