Eric Heuvel — Striptekenaar
Van onze redactie, Ruud Meijns
Een verhaal vertellen kan Eric Heuvel. Hij doet dat in zijn stripverhalen die in grote oplagen de wereld over gaan en afgelopen 3 november in het gebouw FLUXUS, Klaas Katerstraat, Zaandam waar hij over z’n werk sprak. Eric Heuvel is een grote naam in de stripwereld.
Als je een talentje hebt moet je dat ontwikkelen en bij hem was dat tekenen. Toen hij op z’n 23e op zichzelf ging wonen besloot hij al z’n vrije tijd, naast z’n werk bij de douane, aan dat talent te wijden. Toen hij het gevoel had dat er iets te presenteren viel nam hij kontakt op met Martin Lodewijk, bekend van Agent 327, die hij zijn werk liet zien. Lodewijk zag genoeg in Eric Heuvel, nam hem als zijn assistent en hielp hem met het ontwikkelen van zijn stijl. De ‘Klare Lijn’, een tekenstijl die de Belgische striptekenaar Hergé voor Kuifje gebruikte, leek het beste bij hem te passen. Samen kwamen ze tot de ontwikkeling van ‘January Jones’. Tot z’n grote geluk sloeg de strip aan en werd in heel Europa uitgebracht. Tot nu toe zijn er vier albums van uitgebracht.
Zijn tekenwerk leverde hem inmiddels wat meer inkomsten op en zo kon hij zijn baan bij de douane langzaam afbouwen. In 1995 begon hij in het Algemeen Dagblad aan de strip ‘Bud Broadway’ die vier jaar zou lopen. De strips werden na publikatie in de krant als album uitgegeven. Er zijn al 9 albums verschenen van deze avonturen. Heuvel werkt graag vanuit geschiedenis. In het eerste Bud Broadwayverhaal krijgt Bud het aan de stok met de bekende gangster uit de jaren ’30 Bugsy Siegel.
De geschiedenis heeft een belangrijke plaats gekregen in het werk van Heuvel. Klopt alles wel wat je wilt vertellen? Hij besluit in 2001 een HBO-opleiding leraar geschiedenis te gaan volgen. Om de scenario’s te kunnen schrijven moet je als auteur goed op de hoogte zijn van de omstandigheden.
Met de Anne Frank Stichting werkte hij een aantal educatieve strips uit o.a. over vooroordelen. Volgens Heuvel is een strip een uitstekende manier om de jeugd bij een onderwerp, zoals vooroordelen, te betrekken. Door die samenwerking met de Anne Frank Stichting ontstond ook de educatieve strip ‘De Ontdekking’ die gaat over Nederland en de Tweede Wereldoorlog. De strip verscheen in 2003 en werd in 2005 uitgeroepen tot Nationaal Geschenk. De overheid schonk 200.000 exemplaren aan 2e klassers in het Voortgezet Onderwijs.
Daarna volgden ‘De Schuilhoek’ over de onderduik in de Achterhoek, ‘Frontstad Rotterdam’ over de meidagen in Rotterdam. De laatste in samenwerking met het Oorlogs Verzets Museum Rotterdam. Dan wordt hij door de Anne Frank Stichting benaderd om een album te wijden aan de Jodenvervolging. Dit resulteert in ‘De Zoektocht’. Voor deze strip wordt ook een docentenboek gemaakt dat het behandelen van dit onderwerp begeleidt. De strip wordt een succes, niet alleen in Nederland, maar het gaat de hele wereld over. Tot grote voldoening van Eric komt er zelfs een editie in het Hebreeuws voor het Israëlische publiek.
De geschiedenis van Nederlands-Indië krijgt aandacht in het album ‘De Terugkeer’ waarin een oudere man vertelt over zijn jeugd in ‘ons Indië’ en hoe dat eindigde, inclusief de Japanse overheersing, de kampen en de revolutie die tot de onafhankelijkheid van Indonesië leidde. Heuvel maakte dit verhaal samen met Ruud van der Rol.
Naast al dit educatieve werk en zijn avonturenstrips werkt Heuvel ook als illustrator voor bedrijven als Blokker, het GVB (gemeente Vervoerbedrijf Amsterdam) en voor diverse bladen. Heuvel liet de aanwezigen zien hoe zijn strips tot stand komen. We zagen een soort storyboard waarin de scene beschreven wordt en de uitwerking die hij al tekenend er aan gaf. Rekening houdend met de tekstballon weet hij welke ruimte hij heeft voor de tekening zelf. Hij had een map meegenomen waarin we verschillende schetsen konden bewonderen. Allemaal met het potlood, maar aan het einde van de avond gaf hij nog een demonstratie van hoe de techniek er in de toekomst, met tablet en sofwareprogramma’s, uit zal gaan zien. Een leerzame avond en voor stripliefhebbers om te smullen.