Monumentaal Wormerland
Dik boek over monumentaal Wormerland
Bron: Dagblad Waterland, 20 november 2009
Fotograaf Jolanda Hoogendoorn met Peter Roggeveen bij het Jisper raadhuis.
Foto: Rienk van der Molen
Fotograaf Jolanda Hoogendoorn (40) uit Zaandam was gespannen. Het eerste boek waaraan ze meewerkte, Monumentaal Wormerland, kwam op deze dag uit.
‚Hoe is het geworden?’ Ze krijgt het pas te zien bij de presentatie. Schrijver, Zaandammer Peter Roggeveen (60) is er rustig onder, het is zijn tiende boek al.
De gemeente Wormerland heeft sinds 2005 een eigen onafhankelijke monumentencommissie. Onder voorzitterschap van architect Jan Goedhart werken daarin de leden-deskundigen Jan Piet Bloem, Kees Klaase, Piet Kleij en ambtelijk secretaris Sjaak Schavemaker.
Deze mensen hebben de afgelopen jaren met zo veel enthousiasme gewerkt dat het gemeentebestuur besloot de monumenten van Wormerland voorlopig maar eens in een boek te stoppen.
En dat is ‚Monumentaal Wormerland’ geworden. Met als ondertitel: ‚Route door Wormer, Oostknollendam, Spijkerboor, Neck, Wijdewormer en Jisp’.
Volgens Roggeveen is die ondertitel meteen een uitnodiging voor een fietstocht. „Als je de route van het boek aanhoudt, kom je door de hele gemeente. Met alle monumenten. En dat zijn er nogal wat.” Hij zocht het even na. „Wormerland heeft nu 62 monumenten. Waarvan 33 Rijks, 7 provinciaal en 22 gemeentelijk.„
Het leuke van deze monumenten is, volgens Hoogendoorn en Roggeveen, dat het ‚van alles’ is – deze monumentenlijst. „Kerken, woonhuizen, raadhuizen, boerderijen, een gemaal, de Bartelsluis, de begraafplaats van Oostknollendam, de zendmast, molens en natuurlijk de pakhuizenwand van Wormer aan de Zaan”, somt Roggeveen op. „En natuurlijk de 36 en een halve meter hoge loodsen van Lassie, waar we bovenop zijn geweest.„
Hoogendoorn onthult dat zij op pakhuis Hollandia is geweest en dat Roggeveens hoogtevrees zich daar plotseling openbaarde. „Vind je het gek”, zegt Roggeveen, „met een smal metalen laddertje buitenom naar boven. Nee, dank je.„
Roggeveen staat als schrijver en journalist van Dagblad Zaanstreek bekend om de aardige details waarmee hij zijn verhalen lardeert. „Dat wist Wormerland”, zegt Roggeveen. „Ik maak geen architecten-boek.„
Enkele leuke details uit het boek ‚Monumentaal Wormerland’: de gemeente kreeg in Oostknollendam de grond van de bekende begraafplaats cadeau. Van een boer die in ruil voor het weiland drie graven wilde hebben.
En: architect Van Niftrik uit Edam tekende in 1911 een boven-meesterswoning voor de toenmalige gemeente Wijdewormer voor 5.967 gulden. De laagste inschrijver zat daar 91 gulden boven, maar kreeg de opdracht niet. Terwijl acht jaar later een verschil in begroting en aanbesteding van 1.375 gulden de bouw van een burgemeesterswoning aan de Noorderweg niet in de weg stond.
Het boek staat vol met prachtige kleurenfoto’s, wel tweehonderd. „Het boek telt 168 pagina’s”, vertelt Roggeveen. „We zouden eerst een boek van honderdtwintig pagjna’s maken. Dat werden er steeds meer. Het gemeentebestuur is net zo ambitieus als de monumentencommissie.„
Presentatie van het boek was op 20 november 2009 in de Jisperkerk en de presenatie werd gedaan door historicus Herman Pleij.
Foto’s: Joke de Vries, Krommenie
Nu boek kinderen over Zaanstreek.
Bron: NHDagblad Zaanstreek, 21 november 2009
„Het volgende boek over de Zaanstreek moet voor onze kinderen zijn.” Dit vertelde architect Jan Goedhart in zijn rol als voorzitter van de monumentencommissie van de gemeente Wormerland.
Goedhart sprak bij de presentatie van het boek „Monumentaal Wormerland, route door Wormer, Oostknollendam, Spijkerboor, Neck, Wijdewormer en Jisp” in de kerk van Jisp.
Auteur Peter Roggeveen en fotograaf Jolanda Hoogendoorn, beiden free-lance verbonden aan het Noord-Holland Dagblad maakten dit boek over de 62 gemeentelijke-, proviciale– en rijksmonumenten in Wormerland.
Jolanda Hoogendoorn, Peter Roggeveen en wethouder Roos van Wormerland
Dit is het eerste boek over de Wormerlandse historie. De twee burgemeesters, die er tot dusver zijn, Jan Koppenaal en Peter Tange, kregen de eerste exemplaren.
Met zijn pleidooi voor een kinderboek over de Zaanstreek wil Goedhart benadrukken dat de warme belangstelling voor monumenten blijft bestaan, als de jeugd er ook interesse in krijgt.
„Ik ben al jaren met Zaanstad bezig dat van de grond te krijgen.„
Burgemeester Peter Tange en oud-burgemeester Jan Koppenaal van Wormerland
Humor
De bekende cultuurhistoricus Herman Pleij steunde op onnavolgbare wijze en met humor doorspekt de totstandkoming van boeken over de vaderlandse historie. Zij dragen ook bij tot verbetering van onze volksaard.
„We moeten de kreet „Je Maintendrai” onder de twee leeuwen uit ons wapen dan ook maar eens vervangen. In: „Moet Kunnen.”