Sterke verhalen uit de Zaan
Van de redactie
In december 2007 is het boek verschenen van de hand van Hans Kuyper met illustraties van Olivier Rijcken: Sterke verhalen uit de Zaan.
Sterke verhalen uit de ZaanIn de geschiedenis van de Zaanstreek wemelt het van de bijzondere mensen en ongelooflijke gebeurtenissen, die jong en oud tot de verbeelding spreken.
De kinderbekenschrijver Hans Kuper liet zich door de Zaanse geschiedenis inspireren. Speciaal voor het Gemeentearchief Zaanstad en het onderwijsproject „Erfgoed à la Carte” schreef hij tien historische verhalen voor kinderen.
De verhalen spelen in de gehele Zaanstreek en zijn geschreven vanuit het perspectief van het kind.
De Zaanse kunstenaar Olivier Rijcken maakte er prachtige tekeningen bij.
Het Gemeentearchief Zaanstad leverde de bronnen uit haar collecties ter illustratie van de verhalen.
Dit boekje is voor iedereen die jong is, of Zaans, of van sterke verhalen houdt — of alle drie!
Hans Kuyper Olivier Rijcken
‚In het echt is het toch mooier’
Olivier Rijcken exposeert tekeningen uit boekjes Hans Kuyper
De Zaanse illustrator Olivier Rijcken exposeert deze maand in de Bieb in Krommenie met alle tien originele prenten van het onlangs verschenen boekje ‚Sterke verhalen uit de Zaan’. Ook zijn er illustraties te zien van andere boekjes die Olivier met stadsdichter Hans Kuyper produceerde. ‚In het echt is het toch mooier.’
Het eerste exemplaar van ‚Sterke verhalen uit de Zaan’ werd eind november overhandigd aan sinterklaas. Het vrolijke kinderboekje bevat tien sterke, maar waargebeurde verhalen uit de streek. Speciaal voor het Gemeentearchief Zaanstad en onderwijsproject ‚Erfgoed a la carte’ liet Hans Kuyper zich door de Zaanse geschiedenis inspireren. De historische verhalen worden door basisschoolleerlingen gebruikt tijdens de lessen geschiedenis en literatuur en zijn volgens Kuyper ‚leuk voor iedereen die jong is, of Zaans, of van sterke verhalen houdt, of alledrie!’
Historisch
Illustrator Olivier Rijcken vervaardigde bij elk sterk verhaal een passende prent. „Als Hans een verhaal af had, maakte ik een bijpassende schets”, legt hij uit. „Die prentjes werden geregeld aangepast. Soms vond Hans het niet goed bij het verhaal passen of wilde hij speciaal iets benadrukken. Ook Jan Pieter Woudt, van de Encyclopedie voor de Zaanstreek, heeft de tekeningen gecheckt op historische feiten. Hij weet natuurlijk alles van de streek en controleerde of de klederdrachten wel klopten en de silhouetten van de stad wel overeenkwamen met de tijd. Ook wees hij erop dat Czaar Peter helemaal geen baard had, sterker, hij liet mensen onthoofden als ze wél een baard droegen!”
Tekeningen
Behalve de illustraties van ‚Sterke verhalen uit de Zaan’, zijn afbeeldingen van het nog te verschijnen Leesleeuwtje ‚Naar de Zup’ en een eerder verschenen Leesleeuwtje ‚Alle dieren van Frank’ tentoongesteld. Beide boekjes zijn eveneens van de Zaanse stadsdichter Hans Kuyper. „Naar de Zup is ook zo’n fantastisch verhaal van Hans. Het gaat over twee visjes in het Westzijderveld die naar zee willen. Maar op het moment dat ze de Zaan bereiken, vinden ze dat al zo wild, dat ze direct terugkeren.” Er zijn in totaal twintig tekeningen van zijn hand in de bibliotheek te zien. „Het is flink de moeite waard om ze te komen bekijken. De prenten hangen hier op ware grootte en in kleur. In het echt zijn ze zoveel mooier!”
Educatief
Olivier Rijcken, alias Oli4, maakt naast illustraties ook cartoons, strips en muurschilderingen. „Ik heb mijn hele leven met veel plezier getekend. Op een gegeven moment heb ik besloten er mijn beroep van te maken. Kinderboeken zijn fantastisch om te doen, ik houd wel van een licht educatief tintje. Met mijn muurschilderingen neig ik meer richting kunst, hoewel ‚echte’ kunstenaars dat misschien niet met me eens zijn. De combinatie van Zaanse geschiedenis en literatuur voor jongeren vind ik een heel geslaagde.” Dat blijkt ook uit de verkoopcijfers: de eerste druk van ‚Sterke verhalen uit de Zaan’ (tweeduizend exemplaren) is vrijwel uitverkocht. Momenteel wordt aan een herdruk, of een tweede deel, gedacht.
Bron Zaans Stadsblad 6 februari 2008