Panorama zaandam by Tilemahos Efthimiadis

De Muziek­bu­urt — Een geschiedenis

Van onze redac­tie, Ruud Meijns

Van de hand van Jan van der Male is een boekje ver­sch­enen met de geschiede­nis van de muziek­bu­urt, met ‘tussen Zaan en Zuid­dijk, Burcht en Ganzen­werf­s­traat’, als onder­ti­tel. Jan woont zelf in die buurt en het is een handzaam boekje waar menig buurt­be­woner blij mee zal zijn. Het is in een beperkte oplage verschenen.

muziekbuurt 2Het is een uit­ge­breide geschiede­nis die vertelt over hoe de buurt tot stand is gekomen. Van een Zaan­dam waar het water van de Zaan nog tegen de Zuid­dijk aan klot­ste, via de komst van de firma Pont die haar lood­sen tegen de Zuid­dijk aan plaat­ste. Als Pont naar het eiland vertrekt komt er plaats voor een wijk die de muziek­bu­urt zal worden.

MuziekbuurtJan van der Male is niet zomaar een buurt­be­woner met inter­esse voor geschiede­nis. Ik kom wel in het Gemeen­tearchief en weet dat hij medew­erker van het Gemeen­tearchief Zaanstad is. Hij zit dus dicht bij het vuur en is geschoold in het archiefw­erk. Dat is ook te merken. Hij haalt archief­s­tukken aan die voor menig ama­teur niet zo makke­lijk te vin­den zullen zijn. Het is in het korte bestek van het boekje, een grondige verken­ning. Elk die het boekje leest, met veel prenten en foto’s, snapt beter hoe één en ander tot stand is gekomen. Het is te hopen dat meer mensen dit voor­beeld vol­gen en het­zelfde over hun buurt zullen doen.

Foto: De lood­sen van William Pont tussen Zaan en Zuid­dijk, waar later de Muziek­bu­urt zal komen.

Er zijn nog enige boek­jes te koop. Prijs €7,50.

Wilt u dit bij­zon­dere boekje, dat in eigen beheer is uit­gegeven, kopen? Laat het ons dan weten. Dit e-​mailadres wordt beveiligd tegen spam­bots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bek­ijken.

Joomla tem­plates by a4joomla