Via de crèche tegenover de Hollandse Schouwburg kwam Salo op diverse adressen voor korte of langere tijd in de onderduik terecht. Zijn vader en moeder werden 28 november 1942 naar Westerbork gedeporteerd en kwamen in Auschwitz terecht. Moeder Lena werd 12 februari 1943 vermoord en vader Louis wachtte hetzelfde lot op 30 april. Salo overleefde de oorlog in de onderduik.
Het is een indrukwekkend geschreven verhaal over wat Salo tijdens zijn onderduik en alle jaren daarna heeft meegemaakt afgewisseld met beschrijvingen over hoe de omstandigheden waren van de Joodse bevolking in Nederland tijdens de oorlog. Hoe alle afgekondigde maatregelen werden uitgevoerd door de overheid, en hoe de Joodse Raad meewerkte met de Duitsers om zoveel mogelijk Joden af te voeren naar kampen. Salo vraagt zich voortdurend af hoe het allemaal heeft gekund. Hij komt ook met verklaringen en veel informatie die naderhand bekend is geworden.
Je kunt lezen hoe ontworteld hij als kind was: steeds moest hij afscheid nemen en hij wist nooit waar hij aan toe was en waarom hij niets hoorde van zijn vader en moeder. Velen keerden niet terug uit de vernietigingskampen en kinderen uit de onderduik werden na de oorlog opgeëist door familieleden die het overleefd hadden. Hele families waren gedecimeerd. Salo werd opgenomen in het gezin van zijn moeders zuster en haar man en kind.
Het gebeurde raakte Salo emotioneel diep. Hij werd ziek, kreeg astma waar hij zijn hele leven last van had. Hij miste jaren school door de oorlog. Op de middelbare school was hij brutaal en gooide er dan wel dan weer niet met de pet naar. Hij vond een baan en werd opgeleid als assistent-bedrijfsleider bij een hout-importeer bedrijf. Hij wilde liever dokter worden maar daarvoor had hij de vooropleiding niet. Dus werd het naast zijn werk overdag een avondopleiding tot heilgymnast –masseur aan de Vakschool voor Heilgymnastiek en Massage in Amsterdam.
Tijdens zijn opleiding werd hij assistent masseur bij Ajax en vervolgens in 1959 verzorger. Hij moest alle geblesseerden behandelen. Hij werkte dag en nacht: voor Ajax en daarnaast zette hij een eigen praktijk aan huis op. 14 jaar lang bleef hij bij Ajax werkzaam maar hij werd daar te weinig voor betaald. Hij ging verder met zijn praktijk en hij heeft vele bekende sporters en bekende Nederlanders behandeld. Hij werd daardoor ook beroemd in Nederland.
Het laatste deel van het boek is gewijd aan zijn ontmoeting met zijn vrouw, hun huwelijk en de geschiedenis van haar ouders, over zijn kinderen en kleinkinderen.
Het is een verhaal om in een ruk uit te lezen: het geeft een bijzondere inkijk in hoe een jong kind die tijd heeft ervaren plus wat al die afgekondigde maatregelen voor een impact moeten hebben gehad op de Joodse bevolking ten tijde van de invoering daarvan. Het lot dat hen daarna trof was natuurlijk helemaal afgrijselijk zoals we nu weten.
Auteur: Salo Muller
Uitgeverij: Verbum en Salo Muller
ISBN 9789074274708