Panorama zaandam by Tilemahos Efthimiadis

Zaanse Span­jestri­jders
Van onze redac­tie, Greet Plekker-​van Sante


SpanjestrijdersHet boek „De Zaanse Span­jestri­jders” door Pim Ligtvoet en Willemien Schenkeveld leest als een span­nend ver­haal. Maar het is een waarachtig deel van onze geschiede­nis, en een deel de geschiede­nis van Europa, met macht­stri­jders als Hitler, Mus­solini en Franco. Met het ontstaan van de Inter­na­tionale Brigades.
Uit de Zaanstreek namen 25 man­nen en 1 vrouw gehoor aan de oproep. Hun ver­halen staan in het boek ver­meld. Aan de hand van ver­halen, foto’s, brieven, doc­u­menten en kran­ten­berichten hebben de auteurs dit boek geschreven.

Ze recon­strueer­den de lot­gevallen van over­tu­igde com­mu­nis­ten, maar ook van man­nen die eigen­lijk op zoek waren naar werk. De werk­loosheid was groot in die tijd. Cri­sis­jaren in de Zaanstreek.
Man­nen zochten brood op de plank. Soms wer­den hen baan­t­jes als chauf­feurs voorge­houden, maar bleek het anders te zijn. Anderen wis­ten pre­cies wat het inhield om lid van de Inter­na­tionale Brigade te zijn: strijd tegen Franco en zijn fascis­tisch schrik­be­wind in Spanje (19361949).

ISBN 978 94 92335142
Sticht­ing Uit­gev­erij Noord-​Holland

Bre­den­hof­prijs
Op don­derdag 8 april 2021 hebben de auteurs Pim Ligtvoet en Willemien Schenkeveld de eerste Bre­den­hof­prijs in ont­vangst mogen nemen. (Bre­den­hof­s­ticht­ing Zaandijk)
Met deze twee­jaar­lijkse prijs wil de sticht­ing de kwaliteit van Zaanse uit­gaven stim­uleren en de streekgeschiede­nis voor een groot pub­liek toe­ganke­lijk maken.

Joomla tem­plates by a4joomla