Panorama zaandam by Tilemahos Efthimiadis

De Gedempte Gracht — een geschiede­nis
Van onze redac­tie, Ruud Mei­jns

gedgracht2De Verenig­ing His­torisch Zaan­dam heeft in samen­werk­ing met uit­gev­erij Noord-​Holland het boekje ‘Van Zil­ver­pad tot Winkel­hart’ laten ver­schi­j­nen. Geschreven door Vibeke Kingma vertelt het de geschiede­nis van de Gedempte Gracht. En daar is, zoals velen van ons weten, heel wat over te vertellen.


Ooit lagen rond het water van de gracht twee paden t.w. het Zil­ver­pad en het Gelde­loozepad. Aan de namen is wel af te lezen waar het rijke deel van de bewon­ers woonde; het Zil­ver­pad. Al wat we daar nog van ken­nen is de Zil­ver­pad­steeg die vanaf de Gedempte Gracht richt­ing Czaar Peter­straat loopt.

Wat nu weer terug is, is het water. Rond 1850 werd men zich bewust van de kwal­ijke gevol­gen van de stink­ende sloten en vanaf die tijd zijn veel sloten, en ook grachten, gedempt. Ook het water tussen het Zil­ver– en Gelde­loozepad werd gedempt: De Gedempte Gracht.

Waar woon– en pakhuizen ston­den veran­derde meer en meer in een winkel­straat en kre­gen de ver­lan­gens van pub­liek en onderne­mers steeds meer voor­rang.
Het boek beschri­jft hoe de Gracht veran­derde. Groot winkelbedri­jven kwa­men, het plantsoen verd­ween en werd par­keer­plaats. De Gracht werd autori­jweg. Men heeft door ver­schil­lende ingrepen getra­cht er nog iets van te maken, maar alleen de laat­ste ingreep lijkt suc­cesvol te zijn.


GedGracht1
De hele geschiede­nis staat te lezen in ‘Van Zil­ver­pad tot Winkel­hart’.
Uit­gev­erij: sticht­ing uit­gev­erij Noord-​Holland
ISBN 9789492334241
Prijs: € 15,00
Verkri­jg­baar in elke boekhandel


Joomla tem­plates by a4joomla