Averechts door Erik Schaap
Van onze redactie: Ruud Meijns
Wat een verhaal! Erik Schaap heeft het leven van Max Lewin (1919−2011) aan de vergetelheid onttrokken.
Als een puzzelaar heeft hij alle stukje naast en in elkaar weten te passen om een compleet verhaal aan ons te kunnen presenteren. Dat is knap want de figuur van Max Lewin is er één vol van tegenstellingen, van een geheim– en openbaar leven.
Het leven van Max Lewin begint in de Lepelstraat in Amsterdam. Een arme buurt met grotendeels nazaten van Joodse vluchtelingen uit Oost-Europa. Zijn moeder is een variétéartieste en vader zit in de kledingreparatie. Moeder Bianca laat het gezin al snel in de steek en Max wordt tot z’n 15e opgevoed door z’n grootouders. Daarna komt hij in het nieuwe gezin van z’n vader.
Na z’n lagere school doet Max de 4-jarige Mulo. TBC met een kuurperiode weerhoudt hem er niet van om zijn opleiding aan de HBS met goed gevolg af te sluiten en een droom te hebben van een studie geneeskunde. Dat laatste komt er niet van omdat z’n exacte vakken onvoldoende zijn. Al met al geen slechte start voor een jongen die zich vanuit een achtergestelde positie weet te ontwikkelen.
Oorlogsjaren Via zijn handel in portefeuilles ontmoet hij Francisca Klitsie uit Zaandam. Hij 21 en joods, zij 29 en katholiek. Maar het wordt oorlog. Z’n grootouders vieren nog wel hun 50-jarig huwelijksfeest, maar dan beginnen de razzia’s en de familie eindigt in de vernietigingskampen. Brutaal als hij is slaat hij zich door die jaren, draagt geen Jodenster. Hij moet naar een werkkamp in Groningen, maar gaat gewoon met de trein terug naar Amsterdam en duikt onder. Als de grond hem te heet onder de voeten wordt in Amsterdam duikt hij bij de familie Klitsie in Zaandam onder. Hij trouwt op 2 augustus 1945 met Francisca Klitsie. Om in z’n onderhoud te voorzien pakt hij de handel van voor de oorlog weer op. Bezoek aan de Leipziger Messe in 1950 en daar begint hij aan een nieuw hoofdstuk van z’n leven. Hij maakt reizen naar andere delen van het Oostblok. Ook in Nederland zit hij niet stil. Hoewel hij handel drijft met het communistische deel van Europa, zoekt hij in Nederland contact met gelijkgestemden ter rechterzijde, soms zo rechts dat hij met mensen omgaat die een fascistisch verleden hebben. In z’n jonge jaren had Lewin al een bibliotheek aangelegd waarin bijv. Mein Kampf te vinden was, dus helemaal vreemd is deze keuze dan ook weer niet. Een sterke leider is soms nodig om de chaos, zoals in zijn tijd in Nederland, te beteugelen. Lewin is een meester in het opzetten van groeperingen die al dan niet politieke bedoelingen hebben zoals De Nederlandse Volks Beweging, Bond van Belastingbetalers, De Nieuwe Democratische Partij. Komt in kringen van de Boerenpartij van Hendrik Koekoek. foto: Lewin met het door hem opgerichte blad ´De Vrije Pers´.
Hij bemoeit zich ook met het opzetten van een zeezender waar uiteindelijk Veronica uit voort zal komen, maar dan staat hij alweer aan de zijlijn en trekt geen profijt van z’n eerdere inspanningen.
Zijn bezoeken aan het Oostblok en zijn contacten in rechtse kringen in Nederland blijven natuurlijk niet onopgemerkt. De Binnenlandse Veiligheidsdienst toont interesse en alles komt samen als er in februari 1975 een poging wordt gedaan tot een bomaanslag op de metro in Amsterdam. Hij behoort niet bij degenen die op heterdaad worden opgepakt maar komt wel vast te zitten wegens betrokkenheid. Uiteindelijk wordt hij in hoger beroep voor deze zaak vrij gesproken.
Tijdens de verhoren wordt Max Lewin geconfronteerd met datgene wat men bij de inlichtingendienst over zijn contacten met het Oostblok weet en daarmee komt er een eind aan deze aktiviteiten. Hij en zijn vrouw eindigen in het verzorgingstehuis Beth Shalom waar zij in 2008 overlijd en Max Lewin in 2011 de geest geeft.