Ruud Baars is een gepensioneerd onderwijzer die we spreken naar aanleiding van zijn boek ‘Meester u lijkt wel een monnik!’, waarin verhalen zijn geschreven over zijn 44 jaar in het onderwijs. Geboren in Zaandijk had hij al jong het idee om banketbakker te worden, maar een oplettende docent zag in hem een schoolmeester en daar heeft hij geen ongelijk in gekregen. Hoewel hij aan het eind van z’n loopbaan nog wel even kooklessen heeft gegeven op het Orioncollege in Amsterdam.
Ruud begon in 1971 z’n loopbaan op een ZMLK-school (Zeer Moeilijk Lerende Kinderen). Na een half jaar kreeg hij het aanbod om hoofd van de school te worden. Maar hij nam het besluit eerst maar eens het vak te leren en werd aangenomen op de Feniksschool in Zaandam. In die tijd begon het onderwijs in Nederland te veranderen. Er kwamen onderwijsplannen, ouders werden meer bij de school betrokken en er moest gedemocratiseerd worden. Ruud Baars merkte dat het in eerste instantie vooral chaos opleverde waar je zelf je weg maar in moest zien te vinden.
Achteraf zijn het wel heerlijke verhalen, maar als jong broekie moet je jezelf maar staande zien te houden. Er is natuurlijk wel een overheid, een inspectie, maar de afstand tussen die instanties en de werkvloer is groter dan je zou hopen. In zijn boek zijn genoeg verhalen te vinden die voorbeelden, soms hilarische, hiervan geven.
Dr. Albert Schweitzerschool
De langste periode op een school heeft Ruud vanaf 1979 (eerst als leerkracht en al snel als hoofd) op de Dr. Albert Schweitzerschool gewerkt. Een fantastische, maar ook inspannende tijd, zegt hij nu. Door de veranderende samenleving werd de school meer dan een lokaal met een meester of juf. Er kwamen steeds meer mensen uit andere culturen, wijkcentra werden opgezet, er werd intensief samengewerkt met de wijkagenten. Tot dan toe onbekende zaken kwamen de school binnen: in veel gezinnen speelden vaak grote problemen die hun weerslag op de kinderen hadden. Daarnaast was er in het onderwijs zelf ook nog genoeg te doen: kerndoelen, onderwijsplannen en fusies.
Waar Ruud nog steeds enthousiast over kan worden, is de betrokkenheid van de ouders bij de school. Ze hebben zelfs nog een keer de Dr. Albert Schweitzerschool drie dagen “onverwacht” bezet gehouden om de bezuinigingen op het onderwijs te stoppen. Overigens was Ruud, als hoofd der school, hier in ’t geniep natuurlijk van op de hoogte.
Het zijn mooie verhalen. Hoe de computer zijn intrede deed en eindelijk die vreselijke kaartenbak weg mocht. Lees over de van boven af opgelegde fusie. Voor de gemeente een kostenbesparing, voor de directies een ramp. Hij beschrijft zijn ervaringen met autistische kinderen op een cluster-2-school (onderwijs aan leerlingen met communicatieproblemen). Er zit van alles in dit boek, Ruud schrijft ook een indringend verhaal over zijn eigen burn-out.
“Meester, u lijkt wel een monnik!” is een verslag van een gepassioneerde onderwijzer, die kansen voor het onderwijs en voor zijn leerlingen zag. Het is ook een verslag van vallen en opstaan. Het is met passie en humor geschreven en voor iedereen die belang stelt in het onderwijs een aanrader.
„Meester, u lijkt wel een monnik!”
ISBN: 9789402134827
Uitgever: Bravenewbooks.nl
Verkrijgbaar bij: Bruna, Damstraat Zaandam en bij Bol.com