Panorama zaandam by Tilemahos Efthimiadis

Frieda Belin­fante
Van onze redac­tie, Ruud Meijns

Frieda BelinfanteHet is altijd weer een pret­tige gewaar­word­ing als je lezend in een boek plots de naam ‘Zaan­dam’ tegenkomt. Dit keer was het in de biografie over Frieda Bellinfante (19041995) die ik las.

Frieda Belin­fante, cel­liste, diri­gente, verzetsvrouw en les­bi­enne avant la let­tre en een Joodse achter­grond.
Ze had dus alles mee om in 1940 heel voorzichtig te zijn, ze was joods en les­bi­enne, maar dat weer­hield haar niet om actief aan het verzet deel te nemen. Ze was mede­or­gan­isator van de aanslag op het bevolk­ingsreg­is­ter in Ams­ter­dam.

Na de oor­log was er geen tot weinig werk in de muziek tot ze een berichtje kreeg van het Toonkunst Ork­est uit Zaan­dam dat een diri­gent zocht. In juni 1947 gaf ze een con­cert in de recre­atiezaal van de Verkade­fab­riek wat vol­gens een recen­sie een aan­ge­name ken­nis­mak­ing met de nieuwe diri­gente was.

Ze was een geboren orkest­diri­gente. Maar het bleek niet vol­doende om haar hier te houden. Een vriend nodigde haar uit om naar Amerika te komen. Haar plot­selinge vertrek stelde het ork­est voor grote prob­le­men maar ze had het gevoel dat ze weg moest na alles wat er was voorgevallen. Ze ver­langde naar een nieuw begin.

Een prachtig boek:
Een schit­terend ver­geten leven — De eeuw van Frieda Belin­fante, door Toni Bouwman

ISBN: 978 94 638 2211 4 NUR 680 — Prijs: € 12,95
Uit­gev­erij Balans

Joomla tem­plates by a4joomla