Panorama zaandam by Tilemahos Efthimiadis

Dakhaas bij gaslicht

Van onze redac­tie; Ruud Meijns

dakhaasHans van de Stadt, geboren in 1936, schreef zijn herin­ner­in­gen op aan het oude Zaan­dam. Het Zaan­dam van voor de 2e WO. Zijn lagere school deed hij in die oor­logs­jaren in de Kattegatschool.

Ver­halen, herin­ner­in­gen ook een ver­lan­gen naar die goeie ouwe tait. Vd Stadt schri­jft over zijn jeugd in de Fluwe­len West­z­i­jde. De mooie pan­den die er toen ston­den, de winke­liers en de ver­woest­ing die de bouw van de Beat­rixbrug heeft aangericht.

De oor­log, zeker ook de oor­log, zoals het verd­wi­j­nen van zijn (Joodse) vriendje Sjaak Snoek. De honger­tocht, op de fiets, naar de Wieringer­waard waar oom Cor­nelis, in zijn stolp­boerderij nog eten in overvloed had. Hij heeft het over de Troel­stra­brug. Een brug die, toen men voor de oor­log met de bouw begon de Prins Bern­hard­brug zou heten, maar in de oor­log de Troel­stra­brug werd henoemd door de bezetter. Hoe hij en z’n vriend­jes van huis naar school liepen. Hier heeft hij een vorm gekozen om het Zaan­dam van toen te laten zien.

Hij vertelt over het zetten van fuiken in de Zaan, dan had je wat te ruilen. Een brand in de (oude) Peper­straat, de ker­mis die toen over het hele cen­trum van Zaan­dam leek te staan. Hij beschri­jft veel mensen die hij in die tijd kende of tegenkwam en heeft ze zo een plaat­sje in de geschiede­nis gegeven.

Hij beschri­jft de West­z­i­jde van de Damstraat tot het Ruyter­veer en als extraatje staan onder aan de bladz­i­j­den de huizen getek­end zoals vd Stadt die in zijn tijd heeft gekend.

Vd Stadt wilde zijn herin­ner­in­gen noteren, ze niet laten verd­wi­j­nen. Alleen daarom al is dit boekje van waarde.

Dakhaas bij gaslicht.. en meer Zaanse jeugdherin­ner­in­gen uit 194045
Hans van de Stadt
120 pagina’s, geïl­lus­treerd met een door­lopende teken­ing en ruim 30 foto’s.
Verkri­jg­baar bij de boekhan­del en via de auteur: Dit e-​mailadres wordt beveiligd tegen spam­bots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bek­ijken., tel.: 075 6166 331.
ISBN/​EAN: 9789088421297

Joomla tem­plates by a4joomla