100 jaar Katholiek Onderwijs in Krommenie
Werkgroep Eeuwfeest RK Lagere Scholen in Krommenie heeft eigen websitewww.rkscholenkrommenie.nl
Op deze website vind je het programma van de feestdag, welke oud-leerlingen zich al hebben aangemeld en ook welke oud-leerkrachten verwacht worden. Verder staan er mooie verhalen op de site, als voorproefje op het Jubileumboek dat op 25 maart verschijnt en verder foto’s, informatie over het jubileumboek en de tentoonstelling, een gastenboek waar men een reactie kan achterlaten en een overzicht van de sponsors die met een financiële bijdrage de werkgroep ondersteunen.
Natuurlijk kan men zich ook via de website aanmelden voor de reünie.
De site is gebouwd door Tulip Design in Assendelft en blijft een jaar beschikbaar.
Voor meer informatie over de viering en reünie kan men contact opnemen met Leo van Herk via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Zie voor een aantal klassefoto’s onderaan deze pagina.
100 jaar Katholiek Onderwijs in Krommenie
Sint Jan, Sint Jacobus, Willem Coopal, Poolster… zeggen die namen u nog iets? Het zijn de namen van katholieke lagere scholen in Krommenie.
Op 12 maart 1912 werd de Sint Janschool aan het Vlietsend geopend. Na de oorlog kwamen daar nog drie katholieke lagere scholen en twee kleuterscholen bij: De Sint Jacobusschool (1952), de Willem Coopalschool (1962) en De Poolster (1975), de Sint Theresia Kleuterschool en De Springplank.
Na allerlei fusies is De Hoeksteen overgebleven en die viert dus –uit aller naam– het eeuwfeest.
In 2012 bestond het katholiek lager onderwijs in Krommenie honderd jaar!
Op 25 maart 1912 werd namelijk de St. Janschool aan het Vlietsend gesticht. Met de uitbreiding van Krommenie en de groei van de bevolking kwamen er in de loop der tijd drie katholieke lagere scholen bij: de St. Jacobusschool, de Willem Coopalschool en De Poolster. Bovendien waren er twee katholieke kleuterscholen: de St. Theresia kleuterschool en De Springplank. Na allerlei fusies is er nu nog één katholieke basisschool in Krommenie: De Hoeksteen.
Op 25 maart 19192 werd aan het Vlietsend de Sint Janschool in gebruik genomen. Het eerste schoolhoofd was meester Kroon; hij werd opgevolgd door meester Draisma. Juf Tesselaar en juf Bleeker waren voor de oorlog zeer bekende leerkrachten. Met het groeien van de bevolking van Krommenie en de toename van het aantal katholieke leerlingen werd na de Tweede Wereldoorlog de wens groter om een tweede, derde en zelfs een vierde katholieke lagere school te stichten: de Sint Jacobusschool, de Willem Coopalschool en de Poolster. Er waren destijds ook twee katholieke kleuterscholen in Krommenie,
de Sint Theresia kleuterschool o.l.v. juf Rie Schut en de Springplank.
Het eeuwfeest werd gevierd met een feestweek voor de kinderen die nu op deze school zitten.
Jubileumboek
Een van de allerleukste feesten van het jaar is Sinterklaas. De voorpret begint met de intocht van de Sint en zijn pieten.
De spanning wordt langzaam opgevoerd en het hoogtepunt vormen natuurlijk de pakjes, de rijmen en de surprises. Ondanks dat het wel eens anders lijkt, gaat het niet allee om dure cadeautjes, maar vooral om de pret, de gein, de sfeer en de emotie.
In het Jubileumboek dat verschijnt ter gelegenheid van het eeuwfeest van de katholieke lagere scholen in Krommenie staan een paar mooie herinneringen en verhalen over de Sinterklaasbeleving van toen.
Een van de oud-leerlingen schrijft: En ieder jaar kwam Sinterklaas natuurlijk op school en dat was altijd weer spannend…
Juffen en meesters van de Sint Janschool vertelden ons in de Sinterklaastijd overduidelijk dat Sinterklaas en Zwarte Piet hun intrek hadden genomen op de zolder van de school. Het gedeelte op zolder vlakbij de grote schoorsteen aan de voorkant van de school was het domein van Sinterklaas. Deze situatie maakte mij een beetje angstig. Ik kwam dan ook niet zoveel in de buurt van die schoorsteen op de 2e etage. Wel bleef ik erg mijn best doen op school, want je wist maar nooit!
En iemand anders: Alle schoolkinderen gingen naar het Verenigingsgebouw, wat nu Atlantic is. We zaten in de grote zaal, kleintjes voor, ouderen achter. Enkele kinderen werden naar voren geroepen. Vanwege de oorlog heb ik het maar één keer meegemaakt. Het mooiste was dat je limonade kreeg en pepernoten.
Gewoonte was dat de Sint op een bijzondere manier naar school kwam om daar ingehaald te worden door de kinderen van school die al een kwartier op de stoep stonden te blauwbekken. Er was een jaar dat de goedheiligman met een brandweerauto naar school kwam. Dat was natuurlijk een prachtig gezicht.
Alle kinderen liepen vervolgens achter de Sint aan, maar niet dat ene
jongetje, dat helemaal leip was van brandweerauto’s en echt niet meer naar binnen te krijgen was.
Deze en heel veel andere verhalen staan in het Jubileumboek dat op 25 maart 2012 tijdens de reünie van de katholieke lagere scholen in Krommenie werd gepresenteerd.