Had je me maar
Van onze redactie: Ruud Meijns
Nu het weer verkiezingstijd is en aan alle kanten kandidaten tevoorschijn komen van wie we nog nooit gehoord hebben, is het wel eens aardig om een figuur uit het verleden aan te halen die ten minste voor wat vrolijkheid zorgde tijdens het kiezen. Zijn naam was ‚Had je me maar’.
Zijn werkelijke naam was Cornelis van Gelder en hij was een aan lager wal en aan de drank geraakte circusartiest, metselaar, marktkoopman. Zijn bijnaam dankte hij aan een liedje dat begon met „Had je me maar met een knakie erbij”, dat hij zong als reclame voor een nieuwe musical. Om de aandacht te trekken op het Rembrandtsplein deed hij een indianendans en riep luidkeels ‚Hap’.
Na de Eerste Wereldoorlog kwam in Amsterdam de Rapaillepartij op, een samenraapsel van allerlei ontevreden groepen die tegen elke van bovenaf opgelegde dwang waren en het een goede grap vonden om met deze volksfiguur ‚Had je me maar’ de verkiezingen in te gaan. Hij liet zich keurig inschrijven voor de Rapaillepartij en werd daarna door een journalist meegenomen naar het stadhuis waar hij een klinkende redevoering hield. Hij beloofde te strijden voor lagere prijzen, jajempies voor vijf cent, brood 11 cent.De Amsterdammers vonden het wel een leuk geintje en op de avond van de verkiezingen, 27 april 1921, bleek dat er 14.246 mensen op ‚Had je me maar’ hadden gestemd; hij was in de gemeenteraad gekozen. Groot alarm op het stadhuis. Een delegatie reisde naar Den Haag om met de regering te overleggen of hier iets tegen te doen was; een wet maken was het eerste waar men aan dacht.
Het was niet nodig want de gekozene kon helaas niet aanwezig zijn bij de officiële aanvaarding van zijn ambt; hij verbleef niet meer in de stad. Hij was door een agent in kennelijke staat op een trottoir gevonden en voor een jaar naar een inrichting gestuurd. Aldaar deed hij afstand van zijn zetel. Na zijn ontwenningsjaar kwam hij uit de kliniek, sober en keurig gekleed. Hij heeft het nog tot november 1931 volgehouden want toen kwam hij bij een ongeluk om het leven.
Bron: Had je me maar en andere straatfiguren, uitgave Rijkspostspaarbank.