Panorama zaandam by Tilemahos Efthimiadis

Brandweer Ruyter­veer
Van onze redac­tie, Ruud Mei­jns

We lazen in de krant dat de post van de Vri­jwillige brandweer op de Boten­mak­ersstraat op ter­mijn gaat sluiten. Het materieel zal ver­plaatst wor­den naar de kaz­erne aan het Prins Bern­hard­plein. We hebben wat foto’s bij elkaar gezocht voor een kleine ode aan de Vri­jwillige brandweer op de eerste post aan het Ruyterveer.

Brandweer3

De eerste post van de Vri­jwillige brandweer was op het Ruyter­veer met de uit­stalling van de eerste motor­spuiten. Ze wer­den nog door paar­den getrokken. Maar al snel kwam daar ver­be­ter­ing in met de aan­schaf van de eerste autospuit. Lees verder.
Deze eerste autospuit in de Zaanstreek gebouwd door Van der Ploeg uit Apel­doorn. De Van der Ploeg’s Pro­tec­tor kon met vier stralen werken. Had een 3 cylin­der plun­jer­pomp en een capaciteit van 600 liter p/​min bij 7 atm.

Brandweer2
De foto is van 1922. Er staat een onbek­end klein kind bij het mate­ri­aal.
Wat op de eerste foto nog niet te zien was en nu wel, is dat het noodge­bouw van de HBS er naast is gebouwd.

Brandweer1

En hier de man­nen van het eerste uur bij de autospuit ‘Pro­tec­tor’. De namen zijn vlnr. Molen­berg, Cres­ner, Jo v.d. Stadt, Co v.d. Stadt. Achter het stuur H.L.M. van Hei­jns­ber­gen. Staande vlnr. Jan Dekker, Van Orden, Fred­eriks, Visser, C. Amons, Sabel, Hubenet, Sjo­erd v.d. Zee.


Joomla tem­plates by a4joomla