Historische Zaanse molens of windturbines?
Persbericht
Deze vraag is ondertussen cruciaal geworden met verstrekkende gevolgen voor de planontwikkeling voor het eiland. In het plan van de Hemmes Groep werd uitgegaan van een Zaanse woonwijk met zes molens. Er hebben namelijk ooit tien molens op de Hemmes gestaan en het aantal van zes leek ons recht doen aan wat Zaankanters vroeger ‘Het Moleneiland’ noemde. Twee molens op het terrein van Kramer (op de kop van de Hemmes) en vier op het terrein dat eigendom is van de gemeente. In de afgelopen jaren is, na veel overleg tussen de gemeente en de Hemmes Groep, bedacht om drie molens op de Hemmes te herbouwen. De Zaadzaaier, de Roggebloem en de Prolpot.
In het stedenbouwkundig plan waar door Gemeente Zaanstad op dit moment van wordt uitgegaan is nog slechts plaats voor één molen (De Zaadzaaier). Plus twee woongebouwen die refereren aan een molen. M.a.w. gebouwen die op een molen zouden moeten lijken.
De gemeente beschouwt onze molens namelijk als windturbines omdat er in de kap een dynamo met de as meedraait om stroom op te wekken. Dezelfde regelgeving die geldt voor de hoge stalen windturbines wordt dus ook op de Hemmesmolens toegepast:
Gevolgen:
1. Veiligheidszones om de molens heen waarbinnen geen woningbouw mogelijk is;
2. Beperkte mogelijkheden voor het gebruik van de molenschuur en molenromp. (maximaal 10 mensen binnen een straal van 11 meter van de kap).
Plan voor de Hemmes
Een haalbaar plan die recht doet aan de geschiedenis en de prachtige omgeving. Een impressie van hoe de Hemmes er uit kan komen te zien, zoals de Hemmes Groep dat voor ogen heeft, ziet u in de afbeelding hierboven.
Kijk op de website: www.hemmesgroep.nl