De Zaansche Molen neemt maatregelen tegen drukte in molen De Huisman
Persbericht

Entree
De molen wordt vanaf het toeristische hoogseizoen 2020 opengesteld voor bezoekers die hiervoor een toegangsbewijs moeten kopen, zoals ze dit ook moeten doen voor de overige industriemolens langs de Kalverringdijk. De molen is exclusief open voor individuele bezoekers, groepen groter dan 10 personen worden doorverwezen naar de andere molens op de Zaanse Schans.
Met deze stap zet De Zaansche Molen in op ambachtelijkheid, authenticiteit en kwaliteit. Het museale (productie-) deel van de molen wordt uitgebreid en het winkeldeel wordt minder. Verder worden er meer producten aangeboden die in de molens zelf worden gemaakt, zoals arachideolie, pigmenten, papier en snijplanken.
“Met de nieuwe opzet willen we onze bezoekers echt laten beleven hoe een specerijmolen werkt”, aldus Peter-Jan van Steenbergen, algemeen manager van de vereniging. “We laten het complete productieproces zien en er wordt ook een nieuwe film gemaakt over de molen. Hiermee willen we de geïnteresseerde bezoeker verdieping bieden, zodat hij de functie en de geschiedenis van de molen ook beter leert kennen”.

Molen De Huisman dateert uit 1786, was oorspronkelijk een snuifmolen en ging na de Franse bezetting door als snuif– en mosterdmolen. Na 1913 was De Huisman houtzaagmolen voor onder andere de beroemde Verkade kisten. Op de Zaanse Schans is de molen gecombineerd met het binnenwerk van specerijmolen Indieswelvaren. De Huisman is vanaf 2011 weer ingericht als specerijmolen, na jaren als mosterdmolen te hebben gefungeerd.