Panorama zaandam by Tilemahos Efthimiadis

De Zaan­sche Molen neemt maa­trege­len tegen drukte in molen De Huis­man
Pers­bericht

Huisman interieurVerenig­ing De Zaan­sche Molen gaat toe­gang hef­fen voor bezoek aan specer­i­j­molen De Huis­man. Dit naar aan­lei­d­ing van de toen­e­mende bezoek­er­saan­tallen, die zorgden voor onveilige en onpret­tige sit­u­aties in de molen. In 2018 ontv­ing de molen 300.000 bezoek­ers en in 2019 lijkt de molen dit aan­tal min­i­maal te evenaren.

Entree
De molen wordt vanaf het toeris­tis­che hoog­seizoen 2020 opengesteld voor bezoek­ers die hier­voor een toe­gangs­be­wijs moeten kopen, zoals ze dit ook moeten doen voor de overige indus­triemolens langs de Kalver­ringdijk. De molen is exclusief open voor indi­vidu­ele bezoek­ers, groepen groter dan 10 per­so­nen wor­den doorver­wezen naar de andere molens op de Zaanse Schans.

Met deze stap zet De Zaan­sche Molen in op ambachtelijkheid, authen­ticiteit en kwaliteit. Het muse­ale (productie-​) deel van de molen wordt uit­ge­breid en het winkeldeel wordt min­der. Verder wor­den er meer pro­ducten aange­bo­den die in de molens zelf wor­den gemaakt, zoals arachide­olie, pig­menten, papier en snijplanken.
“Met de nieuwe opzet willen we onze bezoek­ers echt laten beleven hoe een specer­i­j­molen werkt”, aldus Peter-​Jan van Steen­ber­gen, alge­meen man­ager van de verenig­ing. “We laten het com­plete pro­duc­tiepro­ces zien en er wordt ook een nieuwe film gemaakt over de molen. Hier­mee willen we de geïn­ter­esseerde bezoeker verdieping bieden, zodat hij de func­tie en de geschiede­nis van de molen ook beter leert kennen”.

HuismanSjorsMole­naar Sjors van Leeuwen is blij met de nieuwe opzet. “Nu kun­nen we de bezoek­ers echt iets vertellen over de geschiede­nis van deze prachtige molen. De geur trekt mensen nu al naar de molen, maar veel mensen weten als ze de molen ver­laten weinig tot niets. In de nieuwe sit­u­atie heb ik de gele­gen­heid om mensen meer te vertellen over de werk­ing van de molen en het prachtige ver­haal van De Huisman”.

Molen De Huis­man dateert uit 1786, was oor­spronke­lijk een snuif­molen en ging na de Franse bezetting door als snuif– en mos­ter­d­molen. Na 1913 was De Huis­man houtza­ag­molen voor onder andere de beroemde Verkade kisten. Op de Zaanse Schans is de molen gecom­bi­neerd met het bin­nen­werk van specer­i­j­molen Indieswel­varen. De Huis­man is vanaf 2011 weer ingericht als specer­i­j­molen, na jaren als mos­ter­d­molen te hebben gefungeerd.


Joomla tem­plates by a4joomla