Panorama zaandam by Tilemahos Efthimiadis

‘Gastvri­jheid en par­elt­jes van de Zaanstreek zicht­baar maken’
Pers­bericht Gemeente Zaanstad

Op 21 juli plaat­ste wethouder Cul­tuur en Toerisme Annette Baerveldt op de Gedempte Gracht het eerste exem­plaar van de nieuwe toeris­tis­che beweg­wi­jz­er­ing in Zaanstad. De bor­den wijzen wan­de­laars de weg naar cul­turele en his­torische bezienswaardighe­den en andere belan­grijke pun­ten in de stad, zoals open­baar ver­vo­er­knoop­pun­ten. De nieuwe beweg­wi­jz­er­ing wordt komende week op ver­schil­lende pun­ten in het Stad­shart van Zaan­dam geplaatst.

wegwijzerAnnette Baerveldt: “De Zaanstreek kent veel – soms ver­sc­holen – par­elt­jes. De beweg­wi­jz­er­ing helpt toeris­ten, maar ook (nieuwe) inwon­ers op weg om al dat moois te ont­dekken. Het hoort bij een stad die gastvri­jheid wil uit­stralen, je laat zien dat je gas­ten met open armen ont­vangt en het nodigt uit om nieuwe plekken te ontdekken.”

Voorkomen dat mensen rond­dwalen
Uit onder­zoek komt naar voren dat bezoek­ers zich eerst online oriën­teren om te zien wat er te doen is een bepaalde streek of regio. Een­maal aangekomen in de stad zelf, vin­den bezoek­ers het pret­tig om zicht­bare herken­ningspun­ten te hebben die hen via een aantrekke­lijke route door de stad gelei­den. Dit voorkomt dat mensen ronddwalen.

Toeris­tis­che focus­ge­bieden
Het Stad­shart Zaan­dam is de eerste van de vier toeris­tis­che ‘focus­ge­bieden’ waar de nieuwe beweg­wi­jz­er­ing wordt geplaatst. De bor­den komen op ter­mijn ook te staan in Wormerveer-​Centrum, op de Zaanse Schans en omgev­ing en op het Hem­brugter­rein. Zo wor­den de focus­ge­bieden onder­ling straks ook beter met elkaar verbonden.

Duidelijke en herken­bare beweg­wi­jz­er­ing
De huidige beweg­wi­jz­er­ing voor wan­de­laars in Zaanstad vol­staat niet: som­mige toeris­tis­che voorzienin­gen ont­breken, de lees­baarheid laat te wensen over en er is in de loop der jaren een bonte verza­mel­ing ontstaan aan ver­schil­lende soorten route­bor­den en plattegronden.

Uitvo­er­ingsagenda toerisme
Het zicht­baar maken van het toeris­tisch aan­bod van de stad is een van de speer­pun­ten uit de Uitvo­er­ingsagenda toerisme 20162019, waarin doe­len en con­crete actiepun­ten zijn opgenomen om Zaanstad aantrekke­lijker te maken voor bezoek­ers. Goede routes en beweg­wi­jz­er­ing dra­gen bij aan een betere bereik­baarheid, toe­ganke­lijkheid en zicht­baarheid van de stad.

Herken­ning
De nieuwe beweg­wi­jz­er­ing sluit qua uit­stral­ing en ontwerp aan op de lan­delijke richtli­j­nen van de ANWB voor beweg­wi­jz­er­ing wan­de­laars, zoals die onder andere in de Metropool­re­gio Ams­ter­dam wordt gebruikt. Hier­door heeft een bezoeker die in het cen­trum van Zaan­dam aankomt meteen een gevoel van herken­ning. De walvis bovenop de palen geeft er een eigen, Zaans, tin­tje aan.


Joomla tem­plates by a4joomla