Klimaatvriendelijke tuin is voor iedereen
Persbericht Gemeente Zaanstad
Wethouder Slegers (Openbare Ruimte) opent voorbeeldtuin klimaatadaptatie
Hoe kunnen we het regenwater na extreme buien zo opvangen dat het geen overlast geeft? Dat is onder meer te zien in de openbare klimaatvriendelijke tuin aan de Slachthuisstraat in Zaandam. Donderdag 30 september opende wethouder Gerard Slegers (Openbare Ruimte) deze Levende Tuin.
De Levende Tuin is een tuin van 60m2, waarin technieken te zien zijn voor wateropvang en verkoeling in de stad. Zo is er een wadi van 7 bij 3 meter, die overvloedig water vasthoudt en na een dag weer droog moet komen te staan. Het terras heeft een ruime overkapping met een sedumdak. Zo’n dak verkoelt en houdt ook water bij stortbuien wat langer vast. Ook infiltratiekratten onder de beplanting zorgen ervoor dat regenwater geleidelijk wordt afgevoerd en de bodem langer vochtig blijft. Uiteraard ontbreekt ook de regenton niet. Met het verzamelde water worden de planten en bomen in de tuin bevochtigd.
Om de soortenrijkdom te versterken zijn onder meer vlinderstruiken geplant. Ook zijn er bakken met kruiden als basilicum, munt en bieslook, waarvan bewoners mogen oogsten.
Het klimaat verandert. Ook in Zaanstad regent het vaker fors harder, komen hittegolven meer voor en houdt ook droogte steeds langer aan. In het uitvoeringsplan Klimaatadaptatie 2021 – 2026 heeft Zaanstad beschreven hoe ze zich wil wapenen tegen de gevolgen van extremere weersomstandigheden. Samen met bedrijven en bewoners wil ze de stad klimaatbestendig maken. Deze Levende Tuin sluit aan bij de ambities uit het Uitvoeringsplan. In de klimaatvriendelijke voorbeeldtuin kan iedereen ideeën opdoen om zijn of haar omgeving te vergroenen.
Leren van groenonderhoud
De Levende Tuin is ook het succes van Team Arbeidsparticipatie. Binnen het programma Garantie Groen leren en ervaren mensen met een arbeidsbeperking (van autisme tot verslavingsproblematiek) of werken in het groen in de toekomst iets voor hen is. Een aantal doet dit in combinatie met een mbo-opleiding groen aan het Clusius College. Zo is het ontwerp van de tuin voortgekomen uit een schoolopdracht van een teamlid. De teamleden doen zo ervaring op in groenaanleg– en onderhoud die meer in het licht komt te staan van wateropvang en verkoeling in de stad.
Meer informatie over de Levende tuin is hier te vinden.
https://buitengewoon.zaanstad.nl/klimaatadaptatie/de-levende-tuin