Hannie Schaft-Herdenking 8 maart
Persbericht
De werkgroep Hannie Schaft-Herdenking 8 maart heeft op Internationale Vrouwendag 2022 om 11 uur bloemen gelegd bij het monument in de Westzijde bij nr. 39. Velen waren gekomen om deze Herdenking bij te wonen. Ook 3 groepen van de Hannie Schaftschool.
8 maart 2022 — Vrouwendag met een grauwsluier.
We willen op deze Internationale Vrouwendag onze vrouwen eren. In het bijzonder de vrouwen die verzet hebben gepleegd in de WO II. Ze waren dapper, hadden durf en lef om op te komen tegen de Duitse overheersers. Op te komen tegen racisme, fascisme en discriminatie.
Maar de geschiedenis lijkt zich te herhalen. Met de oorlogsagressie van President Poetin in Oekraïne is er een oorlog losgebarsten waarin het leven van alle vredelievende burgers van Oekraïne op het spel is gezet. Wij willen op deze dag, met het centrale thema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei:
„Vrijheid in Verbondenheid” onze steun uitspreken aan de vrouwen van Oekraïne.
We leven in Democratisch Nederland in Vrijheid. Maar we worden er met onze neus op gedrukt dat Democratie en Vrijheid niet voor ‚gewoon’ moet worden aangenomen. Nee, Democratie en Vrijheid moet je bewaken met hand en tand. Vechten met woord en daad om het in stand te houden. Daarvoor zijn er ook verkiezingen en moeten we met elkaar praten en overleggen wat de beste keuze is voor ons land, ons vrije Nederland.
Onze, sinds 1945, herwonnen Vrijheid en Democratie is bevochten door zo velen in Nederland.
Hannie Schaft is geboren in 1920.
In het boek van Ton Kors over Hannie Schaft is ook geschreven over de jeugd van Hannie.
Er werd veel gepraat in het gezin Schaft, vooral over rechtvaardigheid en gelijkheid. Vergeet niet, in de jaren na 1930 was er grote armoede en spanning in Nederland. Hannie was toen ongeveer van jullie leeftijd.
En haar ouders spraken over de ontwikkeling in Duitsland, want zij maakten zich grote zorgen over Hitler, maar ook over de NSB-beweging in Nederland. De NSB kreeg bij de verkiezingen in 1935 acht procent van de stemmen. Daar maakten ze zich zorgen over. En daar spraken ze over met elkaar in het gezin Schaft.
Hannie had op school een opstel gemaakt over een reisje naar Duitsland waarin ze ook schrijft over de Volkenbond, die in 1919 was opgericht. Mensen vonden dat maar een machteloze organisatie.
Hannie schrijft over Abessinië (later Ethiopië genoemd). „Op school leer je: Abessinië, hoofdstad Addis Abeba. Bevolking: gemengd. Misschien onthield je dat een week, zo schrijft ze.„
Maar in die tijd was er minstens elke week door de radio een lezing over Abessinië en zijn geschiedenis. En: wat drijft Italië naar Abessinië? Abessinië en de Volkenbond,” enz.
Hannie schrijft: „Ja, wat is de rol van de Volkenbond hier eigenlijk? Waarschijnlijk ben ik wel een beetje dom, maar ik kan het nog niet ontdekken. Waarom schieten ze niet een beetje op met sancties? Natuurlijk zijn er zoveel formaliteiten aan verbonden, maar hadden ze er dan niet eerder mee kunnen beginnen? Het was toch al lang vooruit te zien dat Mussolini deze oorlog wilde?„
En zo schrijft Hannie een heel opstel over de oorlog in Abessinië.
Van de leraar Nederlands krijgt zij een 8.
Het is bekend dat Hannie erg haar best deed op school, want ze wilde later Rechten gaan studeren om bij dezelfde Volkenbond te kunnen gaan werken. Maar toen viel op 10 mei 1940 Hitler Nederland binnen en was er gedurende 5 jaren oorlog in Nederland en was de westerse wereld in oorlog, de WOII.
(In 1945 werd de Verenigde Naties opgericht, opvolger van de Volkenbond.)
We hopen vurig dat in Oekraïne de Vrijheid en Democratie weer zal worden hersteld.
Omdat het meer dan ooit nodig is uitdrukking te geven aan de Vlam van de Vrijheid krijgen alle leerlingen een speldje en een foto van Hannie Schaft. We willen de leerlingen aansporen het speldje tot 5 mei te dragen als symbool van onze Vrijheid.
Dank U Wel.
Greet Plekker-van Sante
![]() |
![]() |
![]() |
Foto’s: Astrid Plekker, Ria Kroes.
Wij zullen op dinsdag 22 maart met de scholieren naar de Eerebegraafplaats in Overveen (gem. Bloemendaal) gaan.