Onthulling Remmert Aten en Jaap Bollbrug
Van onze redactie, Ans Pieper
Het was een zonnige namiddag maandag 14 maart 2022 bij de onthulling van de Remmert Aten en Jaap Bollbrug over Gouw. Op de stoep beneden waren stoelen en een spreekgestoelte geplaatst voor de genodigden. De onthulling vond plaats in aanwezigheid van mevrouw Marion Aten, de dochter van Remmert Aten en andere familieleden. Ook Sjef Swolfs en Wim Nieuwenhuijse van de Contactgroep Voormalig Verzet Zaanstreek Waterland 1940 – 1945 waren aanwezig.
Na een welkom van burgemeester Hamming kreeg Freek de Jonge het woord. Hij had er in 2020, toen hij de erepenning van de Gemeente Zaanstad kreeg, voor gepleit dat er een straatnaam naar verzetsman Remmert Aten vernoemd werd. Aten was zijn overbuurman toen de Jonge in Zaandam woonde.
Remmert Aten (1895 — 1984) bracht tijdens de oorlog geld en goederen rond bij joodse onderduikers. Hij was bestuurslid van een onderafdeling van het Nationaal Steunfonds, lid van de Ordedienst en de Gewestelijke Sabotage Afdeling en huisvestte meerdere joodse onderduikers.
Maar Freek de Jonge noemde de geschiedenis van Aten en Boll en de Hembrug een echt jongensverhaal. Na eerdere pogingen verwijderden op 21 september 1944 de mannen springstofladingen uit de pijlers van de Hembrug, die de Duitsers wilden opblazen zodra de geallieerden hun opmars in Noord-Holland zouden voortzetten. Ze verwijderden in vijf uur 400 pakketten springstof. Toen de Duitsers dat de volgende dag ontdekten, fusilleerden ze vier bewakers en brachten nieuwe springladingen aan. Op 18 oktober deed Aten een derde poging, maar ontdekte dat er zware houten versperringen waren aangebracht.
Nu is dus gehoor gegeven aan het verzoek en is niet een straat maar de brug vernoemd naar beide mannen.
Freek droeg de tekst voor van het lied/gedicht “Wees niet bang.”
Hierna trok het gezelschap de brug op waar de familie het naambord van de Remmert Aten en Jaap Bollbrug onthulde. Waarna er bloemen werden gelegd.
Wat zou Remmert Aten en met hem zijn kameraad Jaap Boll gevonden hebben van de onthulling en daarmee de vernoeming van hun naam aan de brug? En dan wel een hele drukke verkeersbrug namelijk die over de Gouw daar waar je via de snelweg Zaandam binnenkomt. Het is ook het viaduct waar graffitiafbeeldingen en teksten worden gespoten. Niet bepaald een prachtbrug.
Burgemeester Jan Hamming en wethouder Wessel Breunesse verzekerden de aanwezigen echter dat de brug op een belangrijke plek ligt. Aan beide kanten zijn en worden nieuwe buurten ontwikkeld. Zoals de verzetsbuurt bij het ziekenhuis en de uitbreiding aan de Kogerveldzijde. Het zal helemaal mooi worden.