Panorama zaandam by Tilemahos Efthimiadis

Aan Lijst­trekkers in Zaanstad
Een bericht van Verenig­ing Zaans Erfgoed

logoZaansErfgoedGeachte lijst­trekker,

Van­daag nemen we ken­nis van de uit­sla­gen van de verkiezin­gen voor de gemeen­ter­aad van Zaanstad 2022. Van­daag vra­gen wij uw aan­dacht voor enkele belan­grijke zaken met betrekking tot het erf­goed, en geven deze mee ten beho­eve van de komende col­lege onder­han­delin­gen.
Het is ons inziens voor het behoud en bescher­men van het Zaanse Erf­goed noodza­ke­lijk om de komende bestu­urspe­ri­ode een extra invester­ing op dit vlak te doen.

Ten eerste — onder­bezetting
Gemeen­telijk Team Erf­goed kent al lan­gere tijd een grote onder­bezetting, waar­door wet­telijke ver­plichtin­gen en advis­er­ing onvol­doende wor­den opgepakt en nagekomen.
Externe bench­markgegevens laten zien dat de norm voor een omvan­grijke gemeente als het onze 7 FTE cul­tu­urhis­torici is.
Zeker met onze huidige, enorme opgave om bin­nen­st­edelijk te bouwen is een uit­brei­d­ing van Team Erf­goed zeer urgent. Een uit­brei­d­ing met 2 FTE min­i­maal, is hoogst noodza­ke­lijk ten beho­eve van het ontwikke­len van cultuur-​historisch beleid en advisering.

Ten tweede — hand­hav­ing
Het instant houden en bescher­men van mon­u­men­tale en beeld­bepal­ende pan­den vereist — naast onder­zoek en advies – echter ook dat er een afdel­ing Hand­hav­ing en Toezicht is die haar wet­telijke taak op een ver­ant­wo­orde wijze kan uitvo­eren. Uit het audit-​onderzoek van de gemeente Zaanstad is gebleken dat hier­voor min­i­maal 4FTE nodig is, ter­wijl er op dit moment slechts een halve FTE voor beschik­baar is.
Dit betekent dat het erf­goed in Zaanstad op dit moment dus niet of nauwelijks de bescherming kri­jgt die wet­telijk vereist is. Voor wat de afdel­ing Hand­hav­ing en Toezicht betreft is er dan ook een uit­brei­d­ing van min­i­maal 2 FTE noodzakelijk.

Wij realis­eren ons dat het zelfs met de door ons voorgestelde geringe uit­brei­din­gen een grote uitdag­ing zal bli­jven om het Zaanse erf­goed te bescher­men en voor de toekomst te borgen.

Naast de goede bestu­urlijke en ambtelijke samen­werk­ing die wij als Verenig­ing Zaans Erf­goed ervaren, zien wij nóg een extra ver­beter­punt voor de komende bestu­urspe­ri­ode: het in een vroegti­jdig sta­dium betrekken van burg­ers bij planontwikkeling.

Wij zijn graag bereid om nadere toelichtin­gen te geven en wensen U con­struc­tieve en vrucht­bare col­lege onderhandelingen.

Namens Verenig­ing Zaans Erf­goed,
Peter Tange


Joomla tem­plates by a4joomla