Iftarmaaltijd: Samen aan tafel met moslimburen
Van onze redactie, Ans Pieper
De Ramadan ofwel de vastenmaand voor moslims is dit jaar van 1 april tot 1 mei. Tijdens de ramadan eten en drinken moslims niets tussen de dageraad en het ondergaan van de zon. Daarna wordt de vasten gebroken met de iftarmaaltijd. Het is ook gebruik om de maaltijd te delen met familie en bekenden.
Ook dit jaar stellen bewoners hun huis open voor geïnteresseerden en nodigen mensen uit om nader kennis te maken en samen de iftarmaaltijd te gebruiken. De organisaties Iftarmee en Animo in Zaandam leggen hiervoor de contacten.
Voor de Zuidkanter en omdat ik het zelf ook interessant vind om in contact te komen met buurtbewoners gaf ik mij op om deel te nemen.Ik werd uitgenodigd door de familie Güzel. Ze blijken op loopafstand van mijn huis te wonen en zo werd ik vrijdagavond hartelijk begroet door Rabiye en Oguz. Dochters Neva en Refia stonden op het punt van vertrekken. Zij hadden een Iftarmaaltijd op hun school de Horizon.
Na de eerste kennismaking gingen we rond half negen aan tafel. Oguz sprak het avondgebed uit waarna we konden gaan eten.
Meestal wordt begonnen met het eten van een dadel en het drinken van water. Daarna is er soep, dit was in ons geval linzensoep. De tafel was verder gedekt met verschillende gerechten zoals bulgur, een ovenschoteltje met aardappelpuree en gehaktballetjes, salade met kidneybonen, en een rodekoolsalade met yoghurt en brood.
Behalve dat we van de maaltijd genoten hadden we ook een goed gesprek.
Rabiye werkt in de Kinderopvang en Oguz is huisman. Ze wonen sinds een paar jaar in Zaandam.
We praatten over het leven in deze stad, wat het echtpaar goed bevalt. Ze bewonen een huis in de verzetsbuurt met een tuintje en hebben aardige buren. We spreken ook over het vasten. De ramadan verschuift elk jaar. Maar juist dit jaar valt die samen met de veertigdagentijd van christenen. Rabiye zegt: de islam is liefde. En het gaat erom dat je goed bent voor je medemens en zorg hebt voor elkaar. We zijn het eens dat het er in de verschillende godsdiensten hierom gaat. Alleen wordt het geloof ook dikwijls misbruikt. Natuurlijk spreken we ook onze zorg uit over de oorlog in Oekraïne.
Na de maaltijd drinken we nog thee met een fris yoghurtgebakje. Geen baklava of dergelijke. Dat is te vet en te zwaar, zegt Rabiye. Als de meisjes thuiskomen speelt Neva nog een stukje op de piano. Dan neem ik afscheid en dank voor de lekkere maaltijd. Het was een fijne en ook gezellige avond. We komen elkaar vast nog wel eens tegen.
Tekst en foto’s: Ans Pieper
Voor inlichtingen:
https://iftarmee.nl
e. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.