Keti Koti Herdenking Zaandam
Van onze redactie, Ans Pieper
Aan de vooravond van de landelijke Keti Koti herdenking wordt het afschaffen van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen jaarlijks herdacht in Zaanstad op 30 juni. Eerder vond dit plaats op de Anton de Kombrug aan de Vermiljoenweg in Zaandam. Vorig jaar tijdens corona naast de brug op een grasveld. Enkele maanden geleden zijn de brug en het viaduct beschilderd en onder de brug was gisteravond de herdenking met een podium en stoelen voor de gasten. Er was een behoorlijk opkomst. Onder de aanwezigen burgemeester Hamming, gemeenteraadsleden en belangstellenden.
De avond begon met een plengoffer verzorgd door Lesley Reiziger. Hij vroeg de zegen van Mama Aisa (Moeder Aarde) en goot water uit een kalebas over de aarde ter gedachtenis aan alle overleden voorouders en de tot slaaf gemaakten.
Daarna opende Patricia Viereck, voorzitter van Stichting Comité 30 juni-1 juli Zaanstreek, de herdenking en volgden nog enkele sprekers. Blij zijn de organisaties met de beschildering van de Anton de Kombrug. Maar dat een onderzoek naar het Zaanse slavernijverleden is afgewezen door de gemeenteraad staat de organisaties niet aan. Ze dringen aan op een heroverweging. Erik Schaap van het Bureau Discriminatiezaken Z/W ondersteunde dat. Hij kon zo drie Zaankanters noemen die betrokken waren geweest bij de slavenhandel. Aris van Broek, wie kent de weg niet?, houtverkoper. Een predikant die behalve dat hij het geloof verspreidde in Suriname plantages bezat, evenals Evert Cor Smit, de burgemeester van Koog aan de Zaan. Positief vindt hij dat er nog een kunstwerk geplaatst wordt aan de Gouw. En dat is in de Kleurenbuurt en tegenover de Verzetsbuurt. Bovendien zal er volgend jaar een tentoonstelling komen over het slavernijverleden.
Burgemeester Hamming bood nogmaals zijn excuses aan voor het Zaanse slavernijverleden. Hij is niet voor het onderzoek maar besteedt liever aandacht aan lessen over het slavernijverleden. Zo denkt hij het verhaal levend te houden. Hij hield het gehoor voor dat ongelijkheid en discriminatie nog steeds bestaan. Het is niet altijd zichtbaar hoe medeburgers worden weggezet. De gemeenschap is broos, laten we elkaar liever insluiten dan uitsluiten, aldus de burgemeester.
Er waren bijdragen van twee meisjes met een voordracht over vrijheid. En ook de stadsdichters Reinier Fosch en Lisa van Tongeren met die gedichten.
Kransen werden gelegd door de burgemeester namens het gemeentebestuur en de verschillende organisaties.
Er werd ook nog gesproken door Ronny Lede namens de klankbordgroep ‘Zaan Stedelingen van Surinaamse Afkomst’ en Nishall Bhagai namens de Stichting Samen1SamenSterk die eerder de viering organiseerde. Nu is dat in handen van het Comité 30 Juni/1 Juli Zaanstreek.
De voorzitter reikte burgemeester Hamming bij het weggaan nog een nieuw ontworpen vlag aan, zodat deze vlag ook bij gelegenheden in de Gemeente gebruikt kon worden. (Zie op de foto’s op de achtergrond.)
Tussendoor speelde en zong de Percussiegroep van Percy Holland. Na de minuut stilte aan het eind van de herdenking werd er nog een dansje gemaakt door verschillende aanwezigen.