Panorama zaandam by Tilemahos Efthimiadis

SamDrukker1

Human-​Nature
Van onze redac­tie, Ans Pieper

Op zater­dag­mid­dag 12 novem­ber 2022 werd de ten­toon­stelling Human Nature geopend in ArtZa­anstad met werken van San­dra Kruis­brink (1961) en Sam Drukker (1957). De werken van beide kun­ste­naars zijn wel heel uit­lopend van stijl. De schilder­i­jen van Sam Drukker ‚komen bin­nen’, ze zijn indrin­gend en direct geschilderd. San­dra Kruis­brinks tekenin­gen van bomen in een land­schap zijn ver­stild en zacht van kleur. Toch maakt dat samen juist tot een mooie combinatie.

De open­ing werd ver­richt door de schri­jvers en echt­paar Vonne van der Meer en Willem Jan Otten. In een samen­spraak beschreven ze op geestige wijze wat het betekent als beide echtelieden schep­pend bezig zijn. “Twee kun­ste­naars op een kussen door liggen twee duiv­els tussen.”
Aan de gezichten van San­dra en Sam was te zien dat het gegeven herken­baar is. Zij exposeren trouwens voor het eerst samen.

De werken van Sam Drukker zijn eerder dit jaar te zien geweest in museum Jan in Amstelveen en het Drents museum. Het is dan ook terecht dat directeur Marc Aijtink trots is dat een deel van de schilder­i­jen nu bij ArtZa­anstad getoond wor­den.

Het werk van San­dra Kruis­brink was te zien in belan­grijke ten­toon­stellin­gen op het gebied van de heden­daagse tekenkunst. Dit jaar was zij voor twee maan­den artist-​in-​residence in Stöd­var­fjör­dur, IJs­land.

Na de open­ing was er nog een optre­den van de Ams­ter­damse zan­geres Noha Saré.

Mas­ter­classes van beide kun­ste­naars bij Artza­anstad:
- Sam Drukker: 27 novem­ber
–San­dra Kruis­brink: 18 decem­ber


Open­ingsti­j­den
Dins­dag tot en met zater­dag van 10.00 tot 17.00 uur
Elke zondag van 12.00 tot 17.00 uur

Adres:
Grote Hulzen 11 (Hem­brugter­rein)
1505 RH Zaan­dam
075 614 12 10
Dit e-​mailadres wordt beveiligd tegen spam­bots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bek­ijken.

SamDrukker2 SamDrukker3

Vonne van der Meer en Willem Jan Otten — en — San­dra Kruis­brink en Sam Drukker

SamDrukker4

San­dra Kruis­brink: „Doorn­burg V””, pot­lood, pas­tel en tem­pera - „Pinus Sylvestris, Kross­furu, tem­pera en potlood

SamDrukker6 SamDrukker5

Sam Drukker, Zit­tende man in witte blouse, oliev­erf - Foto: Sam Drukker, Zus­jes, olieverf

Foto’s: Ans Pieper

Joomla tem­plates by a4joomla