Een hospice in Zaandam
Van onze redactie, Ans Pieper
Ook Zaandam krijgt een hospice. Al veertien jaar is hospice de Schelp in Krommenie aan de Evenwichtstraat gevestigd.
Een hospice of bijna thuishuis is een zorginstelling die zich gespecialiseerd heeft in palliatieve zorg. Deze hospicevoorzieningen zijn bedoeld voor mensen die in hun laatste weken of maanden, om wat voor een reden dan ook, niet thuis of in het ziekenhuis kunnen verblijven. In de Schelp komen gasten uit de regio, maar minder uit Zaandam. Toch is er ook in het zuiden van Zaanstad behoefte aan een hospice.
Op 14 januari 2023 hoopt het nieuwe hospice het Tij haar deuren te openen aan de Schoenerstraat in Peldersveld, Zaandam.
Judith Schouten, ooit initiatiefnemer en nog steeds vrijwilliger van de Schelp leidt mij rond in het pand in Krommenie. Doordat het een monumentaal pand is met onverwachte hoekjes heeft het al een huiselijke en warme sfeer. In de Schelp zijn vier kamers voor de gasten. Er is een mooie tuin met verschillende terrassen waar gasten ook in bed naar buiten gereden kunnen worden. Er wordt koffie gedronken, overleg gepleegd, in het kantoor wordt gewerkt, maar er heerst rust.
In Peldersveld bezoeken we het Tij waar nog volop gewerkt wordt.
Deze bungalow is in vergelijking met de Schelp juist heel functioneel, alles is gelijkvloers. Er zijn vijf kamers. Ook hier een binnentuin en directe verbinding met het Darwinpark. Het gebouw is helemaal gestript maar het kon daardoor ook naar behoefte worden ingericht. De muren zijn al in zachte tinten geschilderd. Iedere kamer een andere kleur.
In het hospice is vierentwintig uur per dag verpleegkundige zorg aanwezig. De naasten van de gasten hoeven geen mantelzorg meer te geven. Dat doen de vrijwilligers. Steeds zijn er twee vrijwilligers aanwezig om de gasten en hun familie het gevoel van ‚thuis’ te geven. Jet van den Berg en Helga Balk zijn de coördinatoren van het nieuwe hospice. Zij zijn nog op zoek naar vrijwilligers. “Er zijn totaal tachtig vrijwilligers nodig. Mensen denken dat je uit de zorg moet komen om in het hospice te komen helpen. Maar dat is niet nodig. De verpleegkundigen verlenen de medische zorg. Wel wordt er affiniteit met de palliatieve zorg van je gevraagd. De vrijwilligers krijgen ook cursussen aangeboden. De diensten zijn vier uur lang en er wordt gewerkt tussen zeven uur ‚s ochtends en elf uur ‚s avonds. Je kunt zo veel mogelijk zelf je diensten invullen. En verder lijkt het werk in het hospice het meest op dat wat je ook in een gezin doet. Zorgen voor een prettige sfeer, een kopje koffie inschenken, een praatje maken.”
“Wanneer je geïnteresseerd bent kun je contact opnemen met onderstaande contactgegevens.”
Belangstellenden die als vrijwilliger willen helpen kunnen contact opnemen met tel.nr. 075 640 77 95 of via een bericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Foto’s: Ans Pieper
NB Opening op 14 januari 2023.