Panorama zaandam by Tilemahos Efthimiadis

500 boom­p­jes op het Hem­brugter­rein geoogst voor her­plant in Zaanstad
Pers­bericht

Afgelopen vri­jdag en zater­dag 17 en 18 feb­ru­ari 2023 zijn er op het Hem­brugter­rein zeker 500 kleinere en niet-​kapvergunningsplichtige zaailin­gen geoogst en her­plant. Dit was een ini­ti­atief van Hem­brug Zaan­dam B.V. samen met Groen Zaans en Kon­takt Milieube­heer Zaanstreek. In plaats van kap­pen en het ter­rein daarna bouwrijp maken, wor­den goed ver­plaats­bare boom­p­jes en zaailin­gen eerst ‘geoogst’.

bomenplant

Foto: Vri­jwilligers oog­sten 500 bomen op het Hembrugterrein

Aan­vraag kapver­gun­nin­gen noordelijk deel
Voor het noordelijk deel van Hem­brug is een ste­den­bouwkundig plan en bestem­mings­plan vast­gesteld door gemeente Zaanstad. Op basis van deze besluiten is Hem­brug Zaan­dam B.V. (HBZ) bezig met de voor­berei­d­ing van het bouwrijp maken van het noordelijk deel van Hem­brug. Voor het vellen en kap­pen van bomen op het Hem­brugter­rein is een kapver­gun­ning nodig. HBZ heeft deze ver­gun­ningaan­vra­gen in de afgelopen maan­den voor­bereid en voor een aan­tal bouwvelden is recent een kapver­gun­ning aangevraagd bij gemeente Zaanstad.

Com­pen­satie door her­plant
Elke boom die wordt gekapt voor de ontwik­kel­ing wordt gecom­penseerd door her­plant. Dit gebeurt vol­gens het beleid en de eisen van gemeente Zaanstad. De com­pen­satie bomen wor­den voor het meren­deel in de noord­wes­trand aange­plant. Hier­door kan vrij snel een nieuwe groene, dichte bosrand tot was­dom komen aan de noord­west­kant van het Hembrugterrein.

Oog­sten zaailin­gen en boom­p­jes
Naast de com­pen­satie door her­plant, wor­den dus de zaailin­gen en niet-​kapvergunningsplichtige boom­p­jes geoogst. Deze zijn aanslui­tend her­plant in het toekom­stig park Hoogtij en op andere locaties bin­nen Zaanstad. Maar wie zaailin­gen in zijn eigen tuin wil hebben, kan die kri­j­gen.
In het najaar gaan de vri­jwilligers weer zaailin­gen oog­sten op het Hem­brugter­rein. Daar kun­nen liefheb­bers helpen het Hem­brugter­rein en andere locaties bin­nen Zaanstad verder aan te vullen of zelf iets uit te zoeken.
Houdt hier­voor de web­site van Hem­brug Zaan­dam BV in de gaten of meld je aan voor de nieuws­brief via www​.hem​bru​gontwikkelt​.nl

Joomla tem­plates by a4joomla