Panorama zaandam by Tilemahos Efthimiadis

VrijheidsmaaltijdVri­jhei­ds­maaltijd in de Bullek­erk
Van onze redac­tie, Ans Pieper

De Vri­jhei­ds­maalti­j­den wor­den in heel Ned­er­land geor­gan­iseerd. De kern van de Vri­jhei­ds­maaltijd is een bij­zon­dere ont­moet­ing aan de eettafel, waar­bij de gas­ten over vri­jheid en onvri­jheid spreken: thema’s waar je niet dagelijks bij stil­staat en waar je bij uit­stek op Bevri­jd­ings­dag aan­dacht aan kan geven.

Vrijheidsmaaltijd2In Zaanstad werd de Bevri­jd­ings­maaltijd 2023 wederom in de Bullek­erk geor­gan­iseerd.
De maaltijd is bereid door koks uit Oekraïne. De ruimte was gezel­lig aangek­leed met place­mats en gek­leurde servet­ten. Oranje voor ‚Ned­er­lan­ders’ geel en blauw voor mensen uit Oekraïne en blauw en rood voor Syriërs en anderen. Zo wer­den de deel­ne­mers vanzelf gemixed.

Burge­meester Jan Ham­ming opende de avond en stelde meteen het kook­team uit Oekraïne voor.
Na een woordje van Rina Schenk van het Comité 4 en 5 mei werd geproost met bubbels en kon de soep wor­den geserveerd.

De gesprekken waren meteen al begonnen. Na de ken­nis­mak­ing met elkaar wer­den herin­ner­in­gen aan de oor­logs­jaren opge­haald. Maar ook ervarin­gen met verblijf achter het IJz­eren Gordijn voor de val van de Muur bijvoor­beeld en werd de toe­s­tand van de wereld nu bespro­ken. Over vri­jheid en onvri­jheid dus.

Het was jam­mer dat er min­der vluchtelin­gen aan tafel zaten dan waar­voor gedekt was. Maar even goed was het een zin­volle avond met (ver)nieuwde contacten.


Joomla tem­plates by a4joomla