Panorama zaandam by Tilemahos Efthimiadis

Hai­lan­der brengt Tsjechis­che schilder naar zor­gin­stelling
Pers­bericht

Het muzikale gezelschap Hai­lan­der is geen onbek­ende in de Zaanstreek. Maar ook ver daar­buiten zijn ze beroemd. Bijvoor­beeld in Tsjechië waar ze een vaste gast zijn op het twee­jaar­lijkse doedelza­k­fes­ti­val dat daar in Strakon­ice wordt gehouden. Op hun reizen hebben ze de bek­ende Tsjechis­che schilder Valentin Horba ont­moet. Dit lei­dde tot een cul­turele uitwisselin­gen waar­bij Valentin Horba de Zaanstreek door zijn ogen schilderde. In 2021 kwa­men die schilder­i­jen op een kalen­der. Er was een exposi­tie in Zaans groen van de fysieke schilder­i­jen en Hai­lan­der leverde een CD af waar­voor ze ook een aan­tal Tsjechis­che lied­jes en melodieën opna­men
Dit smaakte naar meer en ook voor het jaar 2024 is er een kalen­der gemaakt met nieuwe schilder­i­jen. Net zoals Monet ooit de Zaanstreek schilderde door zijn ogen laat Valentin Horba een uniek licht schi­j­nen op ons gebied.
In het pinkster­week­end zullen de schilder­i­jen weer ten­toongesteld wor­den bij galerij Zaans Groen. Maar dat is nog niet alles.

Horba1

De schit­terende kalen­der kon gemaakt wor­den met hulp van een dri­etal spon­sors. Eén van hen, Toine Franck van de firma Huis­man Hov­e­niers kwam met een heel mooi idee. Waarom die kalen­ders niet uit­de­len in zor­gin­stellin­gen aan mensen die zelf niet meer in staat zijn om al die mooie Zaanse locaties te bezoeken. Zo kun­nen ze en geni­eten van de schilder­i­jen van Valentin Horba en van het Zaanse land­schap.
Hai­lan­der vond dit zo een sym­pa­thiek ideeën dat ze besloten de kalen­ders uit te gaan delen.
In de maand juni zullen ze een aan­tal Zaanse zor­gin­stellin­gen bezoeken en de kalen­ders uit­de­len.

Horba2

Hai­lan­der speelt van alles voor oud en jong. Ze weten er echt een feestje van te maken. Het is heel laag­drem­pelig, want ze passen de muziek aan aan het pub­liek. Het zijn echte feestgangers die duidelijk plezier hebben in het optre­den. Zij spe­len op tra­di­tionele instru­menten, zoals doedelzak, trom, bellen en schalmei en zin­gen daar­bij. Soms dra­gen ze Schotse kilts en kos­tu­ums, dan weer 17e-​eeuwse Ned­er­landse gewaden, zoals op de schilder­i­jen van Jan Steen. En als ze de Ned­er­landse kled­ing uit de 15e eeuw dra­gen, dan zijn het net nar­ren die als mon­niken verkleed zijn. Het is echt een beleve­nis om naar ze te kijken en te luisteren.

Valentin zijn schilder­i­jen zijn niet bedoeld om serieuze filosofis­che bood­schap­pen over te bren­gen, maar om de stem­ming van de kijker te ver­hogen en de aan­dacht te ves­ti­gen op de mooie din­gen om ons heen. De rust die van de werken straalt is van­daag de dag zeldzaam. De schilder benadert de naïvis­ten. Valentin maakte voor de exposi­tie schilder­i­jen van Zaanse tafer­e­len. Op zijn Horba’s: in zachte kleuren, met een vleugje humor. Hij schildert vri­jwel nooit personen.

Het IJ is breed, de Zaan is breed
wie wil haar schoonheid van­gen
zoals Valentin Horba deed
Hij had dat groots ver­lan­gen
iconisch licht en klare lijn
laat zien hoe mooi de Zaan kan zijn


Joomla tem­plates by a4joomla