Hailander brengt Tsjechische schilder naar zorginstelling
Persbericht
Het muzikale gezelschap Hailander is geen onbekende in de Zaanstreek. Maar ook ver daarbuiten zijn ze beroemd. Bijvoorbeeld in Tsjechië waar ze een vaste gast zijn op het tweejaarlijkse doedelzakfestival dat daar in Strakonice wordt gehouden. Op hun reizen hebben ze de bekende Tsjechische schilder Valentin Horba ontmoet. Dit leidde tot een culturele uitwisselingen waarbij Valentin Horba de Zaanstreek door zijn ogen schilderde. In 2021 kwamen die schilderijen op een kalender. Er was een expositie in Zaans groen van de fysieke schilderijen en Hailander leverde een CD af waarvoor ze ook een aantal Tsjechische liedjes en melodieën opnamen
Dit smaakte naar meer en ook voor het jaar 2024 is er een kalender gemaakt met nieuwe schilderijen. Net zoals Monet ooit de Zaanstreek schilderde door zijn ogen laat Valentin Horba een uniek licht schijnen op ons gebied.
In het pinksterweekend zullen de schilderijen weer tentoongesteld worden bij galerij Zaans Groen. Maar dat is nog niet alles.
De schitterende kalender kon gemaakt worden met hulp van een drietal sponsors. Eén van hen, Toine Franck van de firma Huisman Hoveniers kwam met een heel mooi idee. Waarom die kalenders niet uitdelen in zorginstellingen aan mensen die zelf niet meer in staat zijn om al die mooie Zaanse locaties te bezoeken. Zo kunnen ze en genieten van de schilderijen van Valentin Horba en van het Zaanse landschap.
Hailander vond dit zo een sympathiek ideeën dat ze besloten de kalenders uit te gaan delen.
In de maand juni zullen ze een aantal Zaanse zorginstellingen bezoeken en de kalenders uitdelen.
Hailander speelt van alles voor oud en jong. Ze weten er echt een feestje van te maken. Het is heel laagdrempelig, want ze passen de muziek aan aan het publiek. Het zijn echte feestgangers die duidelijk plezier hebben in het optreden. Zij spelen op traditionele instrumenten, zoals doedelzak, trom, bellen en schalmei en zingen daarbij. Soms dragen ze Schotse kilts en kostuums, dan weer 17e-eeuwse Nederlandse gewaden, zoals op de schilderijen van Jan Steen. En als ze de Nederlandse kleding uit de 15e eeuw dragen, dan zijn het net narren die als monniken verkleed zijn. Het is echt een belevenis om naar ze te kijken en te luisteren.
Valentin zijn schilderijen zijn niet bedoeld om serieuze filosofische boodschappen over te brengen, maar om de stemming van de kijker te verhogen en de aandacht te vestigen op de mooie dingen om ons heen. De rust die van de werken straalt is vandaag de dag zeldzaam. De schilder benadert de naïvisten. Valentin maakte voor de expositie schilderijen van Zaanse taferelen. Op zijn Horba’s: in zachte kleuren, met een vleugje humor. Hij schildert vrijwel nooit personen.
Het IJ is breed, de Zaan is breed
wie wil haar schoonheid vangen
zoals Valentin Horba deed
Hij had dat groots verlangen
iconisch licht en klare lijn
laat zien hoe mooi de Zaan kan zijn