Panorama zaandam by Tilemahos Efthimiadis

Zaan­sche Molen nieuwe organ­isatievorm
Pers­bericht

Zaan­sche Molen zet grote stap in pro­fes­sion­alis­er­ing
De Zaan­sche Molen gaat verder in een com­pleet nieuwe organ­isatievorm. Dat is een grote en belan­grijke stap in de noodza­ke­lijke pro­fes­sion­alis­er­ing van de verenig­ing, die inmid­dels is uit­ge­groeid tot een organ­isatie met een miljoe­nenomzet. De Zaan­sche Molen bli­jft weliswaar een vri­jwilliger­sor­gan­isatie maar heeft daar­bij een degelijke, pro­fes­sionele begelei­d­ing gekre­gen. Nadat de algemene leden­ver­gader­ing van de verenig­ing eerder akko­ord was gegaan met de nieuwe statuten, wer­den deze op vri­jdag 16 juni vast­gelegd bij de notaris. Daarmee is de nieuwe organ­isatievorm direct ingegaan.

ZaanscheMolenbestuur

De Zaan­sche Molen,
V.l.n.r. De nieuwe Raad van Toezicht Lex van Zaane, Hen­ri­ette van West­er­hoven, Jan Goed­hart, Abel Zwart en Cees Bruinenberg.

De essen­tie van de nieuwe statuten bestaat uit ver­legde ver­ant­wo­ordelijkhe­den. Het besturen van De Zaan­sche Molen, waaron­der het opstellen van een belei­d­splan en daar­bij behorende begrot­ing, is in han­den gelegd van één directeur-​bestuurder. Deze func­tionaris – in per­soon van de Katelijne Prin­sen­berg (53) — is een dien­stver­band aange­gaan met de verenig­ing en werd op voors­tel van het voor­ma­lige bestuur van de verenig­ing benoemd door de algemene leden­ver­gader­ing. Het oude bestuur is met enige wijzigin­gen in de samen­stelling verder gegaan als Raad van Toezicht en is in die hoedanigheid belast met het houden van toezicht op het te voeren beleid van de directeur-​bestuurder en op de algemene gang van zaken bin­nen de verenig­ing. De voorzit­ter van het oude bestuur, Jan Goed­hart, is nu de voorzit­ter van de Raad van Toezicht. Hij benadrukt dat het besturen van de verenig­ing en de con­t­role daarop in de nieuwe organ­isatie is geschei­den en dat ‘de slager dus niet langer zijn eigen vlees keurt’.

Wat niet veran­dert bin­nen De Zaan­sche Molen is dat de verenig­ing gaande wordt gehouden door zo’n 300 ent­hou­si­aste vri­jwilligers op aller­lei posten, van molen­per­son­eel tot cais­sières en muse­um­sup­poosten. Zij bli­jven het hart van de verenig­ing. Boven­dien bli­jft de algemene leden­ver­gader­ing het hoog­ste orgaan van De Zaan­sche Molen. Zowel de directeur-​bestuurder als de Raad van Toezicht leggen in die ver­gader­ing ver­ant­wo­ord­ing af aan de leden.

Katelijne Prin­sen­berg woont in Zaan­dam, is van oor­sprong kun­sthis­tor­ica, en is met name actief geweest in ver­schil­lende func­ties in de non-​profit. De afgelopen acht jaar heeft zij als Man­ager Bureau gew­erkt voor de branchev­erenig­ing van archi­tecten BNA.

Pers­bericht geschreven door Ed Pielkenrood

Joomla tem­plates by a4joomla