Panorama zaandam by Tilemahos Efthimiadis

logoGemZaanstad1000 opvang­plekken voor asiel­zoek­ers
Pers­bericht Gemeente Zaanstad

Gemeente Zaanstad en het COA werken samen om aan de Ger­rit Bolkade een opvang­plek voor asiel­zoek­ers mogelijk te maken. Er is hier plaats voor 1.000 mensen in twee grote schepen die aan de kade wor­den afge­meerd.
De schepen wor­den naar verwacht­ing op 1 novem­ber 2023 in gebruik genomen. Hier­mee geeft de gemeente invulling aan de afspraken met het Rijk om 1.550 opvang­plekken voor asiel­zoek­ers te realis­eren in Zaanstad.
Dat betekent ook dat het Rijk de gemeente (finan­cieel) gaat onder­s­te­unen bij andere ontwik­kelin­gen in Zaanstad onder andere op het gebied van het realis­eren van flex­wonin­gen.

Omdat er een groot tekort is aan opvang­plekken voor asiel­zoek­ers, hebben gemeente Zaanstad en het Rijk afge­spro­ken dat er in totaal 1.550 opvang­plekken komen in Zaanstad, verdeeld over de Achter­sluis­polder en de Ger­rit Bolkade.
In de Achter­sluis­polder zijn op dit moment al plaat­sen. Er is gekeken naar uit­brei­d­ing op die locatie, maar uitein­delijk is het COA met een plan gekomen om op de Ger­rit Bolkade 1000 opvang­plekken te realis­eren.

Het gaat om 2 grote schepen: de Bibby Renais­sance (664 plekken) en de Bibby Progress (314 plekken).
Deze schepen wor­den nor­maal gespro­ken ingezet als tijdelijke huisvest­ing voor per­son­eel bij grote mar­i­tieme projecten.



Boot1
Bibby Renais­sance

boot2

Bibby Progress


Eerste bewon­ers
De verwacht­ing is dat de eerste bewon­ers vanaf 1 novem­ber 2023 opgevan­gen kun­nen wor­den. De schepen komen naar verwacht­ing half augustus/​begin sep­tem­ber aan in Ned­er­land. Omdat de kade nog aangepast moet wor­den, zullen de schepen eerst op een andere locatie wor­den aange­meerd. Het COA is hier­naar op zoek samen met de Port of Ams­ter­dam.
Voor­dat de schepen gebruikt kun­nen wor­den voor opvang, moeten deze eerst aangepast wor­den. Dat gebeurt naar verwacht­ing op die andere locatie.
Daarna komen de schepen naar de Ger­rit Bolkade.

Aan­passin­gen in de open­bare ruimte nodig voor veilige opvang
Ron­dom de schepen komen pon­tons voor fiet­sen­stallin­gen. Ook leggen we een voet­pad aan zodat de bewon­ers veilig lopend en fiet­send naar het cen­trum kun­nen.
Het voet­pad komt langs de aan­meer­plek van de schepen tot aan het bestaande fietspad aan de Cor­nelis Bruynzeel­weg.
Om de omgev­ing rond de schepen ver­keersveilig te houden, is het nodig de max­i­male snel­heid in de bocht op de Ger­rit Bolkade te ver­la­gen naar 50 km p/​u. Hier­voor wordt een afschei­d­ing tussen de twee rijba­nen geplaatst en komt er een van­grail langs de weg ter hoogte van de schepen.
Het ter­rein rond de aan­meer­plek wordt met hekken afges­loten. De verwacht­ing is dat de aan­passin­gen gro­ten­deels tij­dens de bouw­vak uit­gevo­erd wor­den.

Bli­jvend aan­dacht voor leef­baarheid in de buurt
De dagelijkse lei­d­ing op de opvan­glo­catie is in han­den van het COA. Zij zullen het directe aanspreekpunt zijn voor de directe omliggende onderne­mers. De gemeente maakt strakke afspraken met het COA over de gang van zaken op en rond de opvan­glo­caties, net zoals dat nu gebeurt op de Achter­sluis­polder waar de opvang op een goede manier ver­loopt.
Begin juli is er een infor­matiebi­jeenkomst voor betrokke­nen uit de omgev­ing.

Aan­vraag voor omgev­ingsver­gun­ning in voor­berei­d­ing
Voor het aan­meren en in gebruik nemen van de 2 schepen wordt een uit­ge­breide pro­ce­dure voor ver­gun­ningsver­len­ing door­lopen. Het COA bereidt op dit moment de aan­vraag voor de omgev­ingsver­gun­ning voor. Deze aan­vraag zal na indi­en­ing wor­den gepub­liceerd.
Op het moment dat er een ontwerpbesluit ligt wordt deze gepub­liceerd en kun­nen belanghebben­den daar een zienswi­jze op geven.

Het Rijk ver­goedt de kosten voor opvang asiel­zoek­ers
Alle inzet die nodig is voor de real­isatie van zowel de opvang in de Achter­sluis­polder als die aan de Ger­rit Bolkade ver­goedt het Rijk. Ook de kosten voor de dagelijkse lei­d­ing komen niet voor reken­ing van de gemeente. Flex­wonin­gen voor meerdere doel­groepen
Voor de inspan­nin­gen die de gemeente Zaanstad lev­ert in de asielop­vang, kri­jgt het (finan­ciële) onder­s­te­un­ing vanuit het Rijk terug voor het realis­eren van woon– en infraop­gaven.
Daarover liggen globaal samengevat de vol­gende bestu­urlijke afspraken:


Een finan­ciële bij­drage voor park­man­age­ment in de Achter­sluis­polder;
Samen met cor­po­raties en het Rijk de inten­tie om andere locaties voor flex­wo­nen haal­baar en realiseer­baar te kri­j­gen, met als doel straks 750 flex­wonin­gen in Zaanstad, waar­van 250 voor starters, 250 voor spoed­zoek­ers en 250 voor ontheem­den uit Oekraïne en sta­tushoud­ers;
Het starten van een pro­gram­maor­gan­isatie voor flex­wo­nen door Zaanstad met onder andere capaciteits­geld voor ambtelijke inzet, start­bud­get voor onder­zoeken en hulp in de uitwerk­ing van een finan­ciële strate­gie.

Aan­geleverde foto’s.


Joomla tem­plates by a4joomla