Panorama zaandam by Tilemahos Efthimiadis

60 bezoek­ers bij De Vonk Debat
Pers­bericht

Op maandag 19 juni 2023 vond de 3e debatavond van Debat­cen­trum De Vonk in Café De Fab­riek in Zaan­dam plaats, geleid door mod­er­a­tor Robert Dav­er­schot. Het thema van deze debatavond: ‘Waarom ver­liezen steeds meer mensen het vertrouwen in de over­heid?’ Zo’n 60 bezoek­ers hebben meegedaan aan het debat hierover.
Steeds meer Ned­er­lan­ders ver­liezen het vertrouwen in de poli­tiek, stem­men niet (meer) of kiezen voor par­ti­jen aan de flanken. De maatschap­pelijke onvrede neemt zicht­baar toe en dat beperkt zich niet tot enkele wijken. Dit zien we ook terug in het stemge­drag bin­nen Zaanstad. We moeten op zoek naar hoe we de stad bij elkaar houden.

Vonk1

De democ­ra­tie werkt niet meer voor iedereen

Het gaat niet goed met het vertrouwen in de over­heid en poli­tiek. René Cupe­rus, strate­gisch adviseur en ex-​columnist van de Volk­skrant, pre­sen­teerde het rap­port ‘Atlas van afge­haakt Ned­er­land’ die hij samen met elec­toraal geograaf Josse de Voogd heeft geschreven. Er zijn steeds meer mensen die niet meer het gevoel hebben dat de over­heid er voor hen is. Ze zijn afge­haakt, of miss­chien beter gezegd: tot afge­haakt gemaakt. Cupe­rus en De Voogd con­stateren dat hier­bij veel sprake is van mensen die te maken hebben met ongelijkheid. Ongelijkheid in wel­vaart, gezond­heid en sociaal-​cultureel kap­i­taal. Ongelijkheid in kansen. Zoals Cupe­rus zegt leidt dit tot een over­heid van hoogopgelei­den voor hoogopgelei­den, waar­bij juist de mensen die het meest afhanke­lijk zijn van de over­heid zich het meest ver­raden voe­len door diezelfde overheid.

Peter Kee, poli­tiek com­men­ta­tor van o.a. BNN/​VARA, en Jan Kees Emmer, o.a. colum­nist van het Noord-​Hollands Dag­blad en ex adjunct-​hoofdredacteur van de Telegraaf, herken­nen wat Cupe­rus vertelt. Zij geven aan dat het afhaken ook komt door hoe de over­heid han­delt. Al meer dan tien jaar kiest de rijksover­heid ervoor om geit­en­paad­jes te kiezen, in plaats van tot echte oplossin­gen te komen. Dit is een vorm van vooruitschuif­poli­tiek, ter­wijl er juist slagkracht en bestu­urlijk lef nodig is. Tegelijk­er­tijd is het steeds lastiger om die moedige bestu­ur­ders te vin­den, want het is een ondankbaar beroep. Zoals wordt gezegd: “Voor je het weet staan er fakkel­dragers voor je deur”.

Vonk2 Vonk3

Onder lei­d­ing van mod­er­a­tor Robert Dav­er­horst gaan de drie sprek­ers hierover verder in gesprek met de aan­wezi­gen in De Fab­riek. Er wer­den enkele voor­beelden genoemd waaruit het gebrek aan vertrouwen in de Zaanse poli­tiek bleek, zoals de bus­brug. Ook bemerkte men dat meer jon­geren afhaken door­dat we ze niet via de juiste media bereiken. Wethouder Stephanie Onclin gaf aan dat er ook veel goed gaat vanuit een goede inten­tie.
Daar­naast ging het onder meer over de belan­grijke rol van de media. Zo wordt gesteld dat er in de jaren ’70 zo’n 30 jour­nal­is­ten in de Zaanstreek werk­ten, ter­wijl dat er nu nog maar 8 a 10 zijn. Is er dan nog wel vol­doende onafhanke­lijke con­t­role? En het gaat over het leren wat democ­ra­tie is. Leren kinderen die in Zaanstad opgroeien vol­doende over het belang van democ­ra­tie? Of moeten we daar veel meer aan werken? Cupe­rus stelt: “We zijn heel laconiek over democ­ra­tie, alsof het in het kraan­wa­ter zit.” Als laat­ste wordt ook de rol van de ambtenaren aangestipt. Zij moeten anders gaan werken om het vertrouwen van afge­haak­ten te kun­nen terugwinnen.

Mario Over­man, spo­ken word arti­est, sloot de avond af met een dri­etal live geschreven gedichten. Daarmee wer­den de aan­wezi­gen nog eens goed geprikkeld, waarna het gesprek zich ver­plaat­ste naar het ter­ras van café Fabriek.


Joomla tem­plates by a4joomla